Balkan Savaşlarından sonra göç eden bölge insanının çektiği eziyetleri yansıtacak olan ‘Balkan Fırtınası’ dizisinin oyuncuları, şive eğitimi alıyor.
balkan-firtinasiBaşrollerini usta oyuncu Ferdi Merter’in öğrencilerinden Amber Erdivan ve BursaKültür ve Sanat Derneği’ndeki başarılı oyunculuğu ile kendinden söz ettiren Burak Kaya‘nın paylaşacağı ‘Balkan Fırtınası’ adlı dizi izleyiciyle buluşacak. Kadrosunda Mehmet Vanlıoğlu ve İrem Mercan gibi usta isimler bulunan dizinin çekimleri Bursa,Büyükorhan ilçesine Pınar ve Sarnıç köylerinde yapılıyor. Dizinin yapımcılığını, yönetmeliğini ve senaristliğini üstlenen İbrahim Biçer, bilhassa gençlerin Balkan veRumeli yöresinde yaşanan büyük acıların sadece ufak bir kısmını bildiğini söyledi.
1900’lü yıllarda Balkan halkının çektiği eziyetlerin tarafsız ve objektif bir bakış anlayışı ile yansıtılması gerektiğini belirten Biçer, dizinin daha gerçekçi olması için tüm oyuncuların şive eğitimi aldığını söyledi. Biçer, “Buradaki gaye, gerçekçiliği yansıtmak. Şivesiz bir Bulgaristan‘ı anlatmak anlamsız olur. Herkes orada çekilen acıları ve sosyal hayatı bu dizide görecek. Bizim işimiz sadece dram yapmak değil. 1900’lü yıllarda halkın eğlencelerini, çocukların oyunlarını sahneye yansıtacağız. Bunlar için eğitim lazım. Yeni nesil artık öyle oyunlar oynamıyor. Konuşma tarzlarını geliştirmek için şive dersleri alıyoruz” dedi.
Bursa Kültür Sanat Derneği Başkanı Arda Mat ise, “Çocuklarımızın yaş grubu 5 ile 12 yaş arasında değişiyor. Onlara yönelik oyunculuk ve şive çalışmalarımız sürüyor. İnşallah dizi çekimlerinde başarılı oluruz. Umarım ortaya güzel bir ürün çıkar. Öncelikle olan doğallık, yapay oyunculuklar değil. Gerçekten de biz o dönemin çocuklarını alıp da oynatıyormuşuz gibi ekranlara taşıyacağız” diye konuştu.
Ünlü sanatçı Mehmet Vanlıoğlu ise, Balkan Savaşlarının ardındaki göçü anlatan dizinin olmadığını söyledi.
Minik oyuncu İrem Mercan da dizide rol almanın kendisi için güzel bir deneyim olacağını ifade ederek, kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.
Uzman eğitmenler tarafından verilen şive derslerine günlerce çalışan oyuncuların heyecanı ise gözlerinden okundu.
Farklı şivesiyle Tek Rumeli Televizyonu’nda 19 Eylül’de ilk bölümü yayınlanacak olan dizi, konusu itibarı ile hem güldürüp hem ağlatacağa benziyor.
İHA
Reklamlar