Sofya Üniversitesi Botanik Bahçesi bugün 61. kuruluş yıldönümünü kutluyor. Balçik Botanik Bahçesi, Washington Sözleşmesi olarak bilinen Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) gereğince sınırda ele geçirilen  bitki türleri için kurtarma merkezi statüsüne sahiptir ve Monako’dan sonra Avrupa’nın ikinci büyük botanik bahçesidir.

Botanik bahçesi, yürüme ve görme engelli vatandaşlar için özel patikalara sahip Bulgaristan’ın tek bahçesidir ki söz konusu vatandaşlar burada Braille alfabesi ile yazılı özel tabelalar sayesinde  bitkileri tanıma fırsatına sahiptir. Bahçe, dünyanın farklı bölgelerinden 2 500’den fazla bitki türüne sahip olurken en büyük özelliği de Nisan’dan Ekim ayına kadar açık havada sergilenen dev kaktüslerdir.

Burada Metasequoia cinsi bir bonsai ağacı da bulunuyor. Bu ağaç bilim adamları tarafından Dünyada yok olan bir ağaç cinsi olarak kabul edilirken Akademisyen Nikolay Stoyanov Çin’e yaptığı bir bilimsel keşif sırasında bu ağacı canlı olarak keşfedilmiştir.

Reklamlar