Kırcaali ve Smolyan (Paşmaklı) valileri Nikola Çanev ve Nedyalko Slavov, Zlatograd (Darıdere) İlçesi’nde bulunan Erma nehri Atık Gölet’inden dolayı Vırbitsa (Söğütlü) nehri kıyısındaki pompa istasyonlarından iletilen içme suların kirlenmesi konusunda Enerji Bakanı Temenujka Petkova ile görüşme yaptılar.10 gün boyunca Zlatograg ve Kirkovo (Kızılağaç) ve Momçilgrad (Mestanlı) ilçelerinde bulunan 50 köy sakinlerinin Vırbitsa nehrinden temin ettiği musluk sularının içmek ve yemek pişirmek için kullanılması yasaktı.

Dün Kırcaali Bölge Sağlık Müfettişliği (RZİ), Benkovski (Killi), Krilatisa (Şahpala) 1 ve 2, Fotinovo (Hatipoğulları), Ostrovets (Adaköy) ve Zagorsko (Sulumlu) köylerine ait pompa istasyonları ile iletilen sulardan tekrar alınan numunelerin tahlil sonuçlarının standartlardan sapmalar olmadığını gösterdiği için musluk sularını içme yasağını kaldırdı.

Vali Çanev, “Soruna kalıcı bir çözüm bulunması lazım, çünkü Vırbitsa nehri boyundaki kuyular Erma Nehri Atık Göleti’nden sızan atık sularından dolayı çok kez kirletilmiştir ve Çevre ve Su Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı şahsında devlet kompleks kararlar almak zorundadır” diye yorum yaptı.

Geçen haftanın sonunda Kırcaali Valisi, konuyla ilgili Çevre ve Su Bakanı Neno Dimov ile temaslarda bulundu. Bakan Dimov, gerekli güvenlik önlemlerinin alınacağına dair güvence verdi.

Dünkü Bakan Petkova ile yapılan görüşmede maden atıklarını depolama sahasında arıtma tesisi kurulması seçeneği konuşuldu. Baraj tipi tesis olmasından dolayı buna karar verecek yetkili makam Enerji Bakanlığıdır. Yeni kirliliğe karşı önleyici tedbir olarak Smolyan Bölge Çevre ve Su Müfettişliği tarafından yapılan yerine getirilmesi zorunlu olan yazılı tavsiye üzerine Erma nehri yatağında ıslah çalışmaları başladı.

13 Aralık 2017 tarihinde Smolyan’da sorunun çözümünden sorumlu tüm kurumlarda görevli uzmanların yer alacağı bakanlıklar tarafından kompleks denetim yapılacak.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar