Bulgaristan Ulusal Radyosunun (BNR) 80. yıl etkinlikleri çerçevesinde “Kamu Radyosu ve Geleceğin Sınavları” başlıklı uluslararası konferans düzenlendi.Kamu yayıncılığında son eğilimler, program içeriği, finansman, yenilikler ve dinleyicilerin beklentilerinde değişiklikler konusu masaya yatırıldı.BNR yıldönümüne özel gelen konuklar arasında Avrupa Radyo ve Televizyon Birliği (European Broadcasting Union EBU) Genel Müdürü Ingrid Deltenre de vardı.

BNR Almanca masasından Vesela Vladkova onunla görüştü:

BNR dinleyiciler açısından lider konumunda bir kamu radyosu. Yapılacak daha çok şey vardır büyük ihtimalle. Önerileriniz nelerdir?

“BNR Bulgaristan’da olağanüstü önemli bir medya. Nesiller boyu insanlara öncülük etmiş bir yayın kurumu. Tüm sistem değişikliğine rağmeni lider konumunu muhafaza etmeyi başardı. Radyo haber konusunda güvenilir ve objektif bir kaynaktır. BNR bu konumunu koruyacaktır, yayınlar politik ihtiraslardan değil, toplumun beklentileri ve halkın menfaatlerinden yola çıkmalıdır. Tüm taraflara eşit mesafede olmak lazım. Kamu radyosu kültürel ve tarihi zenginliğin merkezi sayılır. Jübile konserinde radyonun koroları ve müzik ekipleri bunu kanıtladı”.

Dijitak dünyada kamu radyolar önündeki güçlükleri konu aldınız konuşmasnızda. Medya dünyası çok hızlı gelişiyor. Özellikle kamum yayınları genç dinleyicilerin ilgisini zor çekiyor. Sizin reçeteniz ne olabilir?

“Gençlerin neyle ilgilendiğini tespit etmek önemli. Haberleri hangi kaynaklardan alıyor, hangi konular dikkatlerini çekiyor? Bunu saptamamız lazım. Sonra da bu haber ve bilginin yaygınlaşmasını düşünelim. Kamu yayını sunan radyolar program ve içeriklerini bu genç dinleyici kitlesine göre yapılandırmalıdır. İnternet çağı, haberlerin düzenlenmesi, iletişimde yeni yöntemler, medya süreçlerinin modernizasyonu ve hatta düşünce biçimini bile değiştirme ihtiyacı doğuruyor”.

Dijital ortamda en önemli olgulardan biri, bilginin hızı oluyor. Gazetecilik araştırması ve analiz için zaman kalıyor mu. Kamu yayıncılığın ilkesi olan değerlendirme konusu ne olacak ?

“Her ikisini de bağdaştırmak lazım. Hızlı olmak bizim işimizin bir parçası, ancak derin analizi de göz ardı etmemek lazım. Bizim işimiz sadece o veya bu kaynağı vermekle yetmiyor, değerlendirmeyi ve yorumu dinleyiciye bırakmak olmaz. Bu özel yetenek ve finansman da gerektiriyor. Kamu medyasının finansmanı ağır bir sorun. Bulgaristan’da ticari medyalar kamu radyo ve televizyondan iki kat yüksek bütçeye sahip.

EBU Genel Müdürü Ingrid Deltenre, kamu medyasının finansman konusunu Meclis Başkanı Tsetska Tsaçeva ve Başbakan Boyko Borisov ile de görüştü. Alternatif seçenekler ve mevzuatta değişikliklerle kamu medyasının daha geniş mali imkanlara sahip olması gerekiyor.

Çeviri:Sevda Dükkancı

Reklamlar