Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, Dostluk, Eşitlik, Barış Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş’a yazdığı mektupta Batı Trakya Türklerinin verdiği Türkçe eğitimi mücadelesini desteklediğini belirtti ve Bulgaristan Türklerinin de benzer sorunlarla karşılaştığının altını çizdi.
Mümin’in mektubunda „Bizler ana vatandan koparılmış topraklarda azınlık hale getirilmiş, aynı kanı taşıyan ve benzer sorunları yaşayan değerli Türk milletinin evlatlarıyız. Bu nedenle de Bulgaristan Adalet Federasyonu olarak Dostluk, Eşitlik, Barış Partisi’nin Batı Trakya Türklerinin yararına attığı her adımı desteklemeyi boynumuzun borcu biliriz.” ifadelerine yer veriliyor.
Mümin, Batı Trakya Türkleri ile Bulgaristan Türklerinin benzer sorunlar yaşadığı için birbirimiz mücadelesini desteklememiz gerektiğini ve ileride birlikte ortak çalışmalar yapmayı ümit ettiğini ifade etti.
Mümin, kısaca Bulgaristan Türklerinin başlıca sorunlarına değindi ve BAF’ın çalışmalarından söz etti.
YUNANİSTAN, BATI TRAKYA TÜRKLERİNİN TÜRKÇE EĞİTİMİ TALEBİNİ REDDETTİ
Batı Trakya’daki azınlıkları temsil eden Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi, Türklerin Türkçe – Yunanca eğitim verecek azınlık ana okulları talebinde bulundu, Yunanistan Eğitim Bakanlığı talebe olumsuz cevap verdi.
Bunun üzerine DEB Partisi, Batı Trakya Türklerinin ana dili eğitimi sorununu uluslararası platforma taşıdı.
DEB Partisi’nin görüşlerini içeren dosya oluşturup Avrupa Parlamentosu’na ve eğitim kuruluşlarına, UNESCO’ya, insan ve azınlık haklarıyla ilgilenen kuruluşlarına ve uluslararası medyaya gönderdiğini belirtti.
DEB, konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
DEB Partisi olarak, uluslararası hukuk gereğince Batı Trakya Türleri’nin kazanılmış bir hakkı olan azınlık eğitiminin, 2006 yılından bu yana Yunanistan’daki zorunlu eğitim kapsamına alınan anaokulu eğitimi alanında da uygulanmasını talep etmekteyiz. Uluslararası hukuk ve ülkemiz Yunanistan’ın kanunlarınca belirlenen azınlık ilkokullarında olduğu gibi Türkçe – Yunanca eğitim verecek azınlık anaokullarının azınlık insanının anayasal bir hakkı olduğunu bir kez daha belirtir, bu alandaki demokratik mücadelemizin devem edeceğini tüm kamuoyuna duyururuz.
Aydın Osman | T HABER
Reklamlar