Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Türkiye’ye yaptığı ziyarette Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı projesinden vaz geçtiklerini açıkladı. 

Putin, Güney Akım yerine Karadeniz’den Türkiye’ye uzanacak yeni bir doğalgaz boru hattı ile Rus gazının Yunanistan sınırına taşınacağını söyledi. Söz konusu projenin hayata geçmesi durumunda 50 milyar metreküp Rus doğalgazı Türkiye ve Yunanistan üzerinden AB’ye aktarılmış olacak.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara’da yaptığı görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecinin Güney Akım’ın kaderini sorması üzerine Putin şöyle konuştu:

“AB komisyonunu tutumu bu konuda olumsuzdu. Destek olmadılar ve engel oldular. AB bunu istemiyorsa demektir ki bu proje gerçekleştirilmeyecek.

Demektir ki biz enerji kaynaklarımızı dünyanın başka ülkelerine yönlendireceğiz.

Bu bizim Avrupalı dostlarımızın tercihidir.

Bulgar dostlarımız mutlaka Güney Akım’da yardımcı olacaklarını söylüyorlardı ama maalesef olmadı.

Bulgaristan’ın doğrudan edeceği kar senede 400 milyon Euro’ydu.

Türkiye’de tüketim artmakta ve bizim ortaklarımız enerji ihtiyaçlarını biliyor ve biz bunu karşılamaya hazırız.

Hem mavi akım hem de yeni bir hat kurmakta Türk ortaklarımıza yardımcı olacağız.

Eğer uygun görürlerse Yunanistan – Türkiye sınırında bir gaz dağıtım istasyonu kuracaklar. Ama tabi bu ayrı bir çalışma gerçekleştiren bir konu.”

RUS GAZI TÜRKİYE’NİN YUNANİSTAN SINIRINA TAŞINACAK

Gazprom Başkanı Aleksey Miler Karadeniz üzerinden Türkiye’ye doğalgaz taşıyacak 63 milyar metreküp kapasiteli yeni bir boru hattının inşası için Rusya’da bir şirket (tüzel kişilik) kurulacağını açıkladı. Şirketin kurucusu Gazprom olacak.

Gazetecilere konuşan Miller, “Bugün Gazprom ile BOTAŞ şirketi arasında, Karadeniz’de Türkiye yönünde uzanacak yeni bir doğalgaz boru hattı inşa edilmesine ilişkin memorandum imzalandı. Hattın kapasitesi, yılda 63 milyar metreküp olacak. Toplam hacmin 14 milyar metreküpü Türkiye’ye tedarik edilecek” dedi ve “geri kalan yaklaşık 50 milyar metreküp doğalgazın Türkiye’nin Yunanistan sınırına taşınacağı” açıklamasını yaptı.

Rusya Federasyonu ile Türkiye’nin, projeye üçüncü tarafların katılması ile ilgili görüşmeye hazır olduklarını bildiren Putin ise, “İlgi gösterilmesi halinde, projeye üçüncü kişilerin katılmasını da Türk tarafı ile gözden geçirmeye hazırız” dedi.

BULGARİSTAN GÜNEY AKIM’I DURDURMUŞTU

Hatırlanacağı üzere Bulgaristan, Avrupa Komisyonu taleplerine uymaması gerekçesiyle geçtiğimiz aylarda Güney Akım projesi kapsamındaki tüm çalışmalarını durdurmuştu. Bulgaristan’ın bu tutumuna kızan Moskova Güney Akım yerine Türkiye – Yunanistan hattı olarak adlandırdığı B planını devreye sokabileceğini ima etmişti. Güney Akım’ın iptal edilmesi en çok Bulgaristan ve Sırbistan’ı etkilerken, Rus gazının bu sefer Türkiye ve ardından daYunanistan üzerinden AB’ye aktarımı projesine Avrupa Komisyonu’nun nasıl yaklaşacağını ise zaman gösterecek.

Reklamlar