Tarih:16 Nisan 2018

Yazan: Dr. Nedim BİRİNCİ

Konu:  Havayı Fişek Savaşı

 

Herkes Suriye’yi konuşuyor.  Çocukluğumda şehre ayı geldiğinde ve Pazar yerinde ayı oynatılırken bu kadar gürültü kopardı. Şimdi de Birleşik Amerika sanki ayı oynatıyor ve aslında eğer “ayı” Rusya ise, oynatamıyor.  Fırlatılan 105 kanatlı füzeden 71’ini 35 yıl önce SSCB’nde imal edilmiş,  Suriye Savunma sistemi düşürdü. Ayıyı 2 yağı üzerine kaldırıp sağ sola bakarak oynarken görmek isteyenler bu defa rezil olmaktan iyice korkarak ve dünya metropollerinde Başkan Trump’a karşı davul çalmaya başladılar.

İnsanlık tarihinde ilk kez bir savaşta insan kaybı yok, 3 Suriyeli yaralanmış, bir eşek de çöken ahır çatısının altında kalmış.

Dikkatimi çeken şudur. Daha 9 Nisan 2018 günü, Trump “saldıracağız” dediği gün, Rusya atom güçleri de bu kapsamda, tüm Askeri Uzay Güçlerini alarma geçirdi ve birkaç kıtayı da Astrhan bölgesine konuşlandırdı. Bunu,  NATO ve ABD biliyordu. Şu da var, 1 Mart günü Vladimir Putin “hiçbir radar sistemine takılmayan teni Rus füzelerini” tanıtırken, dünya şaşkına dönmüştü.  Batının silah tekelleri büyük bir savaş isteklerinde ısrar etmeye devam etseler de,  hepsi birden sustular, çünkü ürettip fırlattıkları  kanatlı füzeler 30-40 yaşındaki  Sovyet C-125; C-200; “Buk”, “Kvadrat” ve “Osa” sistemiyle olmuş armut gibi düşürüldüler.

“B-1B” uçaklarından atılan akıllı bombalar, “F-15” ve “F-16” uçaklrından  atıln  “hva-toprak” füzeleri, İngiliz “Torndo” savai uçaklarından fırlatılan SCALP-EG füzelerinden hiç biri hedefine ulaşamadı.

Düvali” hava limanına yönlendirilen 4 dört füzeden 4’ü de vuruldu.

Dümeyr” hava limanına yönlendirilen 12 füzeden hepsi vuruldu.

Bley” uçk limanına fırltılan 18 füzeden hepsi vuruldu.

“Şayrat” uçak limanına fırlatıln 12 füzeden hiç biri hedefine ulşadı.

Homs” uçak alına atılan 16 füzeden, 13’ü indirildi.

Halen kullanılmayan “Mezze” uçak alanına atılan 9 füzeden, 5’i indirildi.

Trump’un otoritesini de yerle bir eden bu başarısız saldırı birçok soruya kendiliğinden yanıt getirdi.

Bir defa, Amerikan uçak gemilerinin ancak kendi uçağı olmayan ülkelere karşı saldırıda işe yaradığını gün ışığına çekti.  Bugünden başlayarak ABD ve NATO silahlarının Rusya’ya diş batıramayacağı göründü. Irak, Libya, Afganistan gibi ülkeleri ezip geçem ABD’nin Suriye’yle baş edemeyeceğine inanmayan kalmadı. Suriye topraklarında Rusya, İran, Türkiye ve Çin gibi bir ortaklığın karşısında cüce kaldıklarını, kendilerinin yaratıp eğittiği ve silahlandırdığı terör örgütleriyle, kendi elleriyle ördükleri terörist İslam ağıyla birlikte yok olmalarının yakın olduğunu anladılar.

***

Hangi yönden bakarsak bakalım olaylar ABD Başkanı Trump’un Suriye’den kolay kolay vaz geçip çekişmeyeceğine işaret ediyor. Anlaşılan o daha Başkan seçilmezden önce Amerikan derin devleti ve İsrail’in ABD sağ lobisi ve cemaati önünde bu konuda belirli sözler vermiş görünüyor. Suriye ve İran konusunda daha sert çizgi taraftarı olmaya devam ediyor. Ne var ki, ABD’nin bütün bir devleti yok edebildiği günler tarih oldu. 14 Nisan 2018 gecesi yapılan ve bir eşek hırının çatısını yıkan saldırı ABD Başkanı kim olursa olsun bu kişinin artık bir hiç olduğunu gölgeden çıkardı. Trump kendi endamını gösterebilmek için, ölüp ölüp dirilmeye çlışan özellikle de Avrupa Birliği ile süregiden didişmelerini ve  öncelikli olarak da ABD derin devleti ile kızışan iç savaşı mutlaka kazanmak zorundadır.

CNN TV yorumlarını, ekranda konuşan general ve siyaset damlarını dinlerken, Foreign Policy’deki yazıları okurken, insanlık değerlerinden haberi olmayan kişilerle karşılaşıyoruz. Bulgaristan’da da konuları gerçekçi bir açıdan analiz eden TV ve gazete kalmadı.  Halk kitleleri savaşa karşı gösteri yaparken bile yok edici bir savaştan yana olanlara daha sık rastlıyoruz.

Dünyanın barışa doğru yepyeni bir dönüşüm yaşayacağına inananlar giderek artıyor.

Bu saldırının yapılacağı dünyaya duyurulmuştu. Amerikan füzelerinden biri Suriye’deki Rus askeri üslerinden birine düşseydi ve oradaki Rus askerlerinden ölen olsaydı, arşı saldırı başlayacaktı. Rusya Federasyonu Genel Kurmay Başkanlığı açıklamasına göre, birkaç uçak kaldıran Fransa hedeflere bomba fırlatmamış, yalnız gövde gösterisi yapmış.

Bu da Birleşik Amerika’nın gerçekten ayı oynattığına bir işrettir.

Eşeğe yazık oldu.

Reklamlar