Bulgaristan’ın eski AK üyesi Kristalina Georgieva’nın altı yıl önce başlattığı ve iki yıldan beri AP milletvekili Eva Maydel’in devam ettirdiği “Bulgar horonu- Bulgar Halayı” etkinliği 22 Nisan’da Avrupa’nın “kalbi” Brüksel’de yapıldı. Balkanlar’dan Avrupa’nın farklı ülkelerinden binlerce Bulgar ve Bulgaristan dostu, bir araya toplandı ve el ele tutunarak dev Bulgar Halayını oluşturdu. Belçika Başkentinde Gran Plas meydanında düzenlenen etkinliğin açılışını Bulgaristan’ın AB Konseyi Dönem Başkanlığından Sorumlu Bakanı Lilyana Pavlova yaptı. Pavlova: “Bulgaristan’ın Dönem Başkanlığı Bakanı olarak, kültürel takvimizin bu programında Bulgar folklorunu, Bulgar geleneklerini, kültürünü tanıtmak beni onurlandırdı. Bu kültürümüzle gurur duymalıyız” dedi.

Bakan Pavlova sözlerine devamla “11 yıldan beri AB üyesi olarak Avrupa’nın kültürel çeşitliliğine katkıda bulunuyoruz. Bu anlamda Balkanları da bizimle beraber, AB’nin tam haklı üyesi olarak görmek istiyoruz. Kültür ve gelenekler yıllar içinde bizi birbirimize bağlayan değerler olmuştur. Çocuklarımıza miras bırakacağımız daha güçlü ve birlik  bir Avrupa için bunun katkıda bulunacağını umuyorum” dedi.

Batı Avrupa’nın en kapsamlı Balkan Müziği Etkinliği “Balkan Trafik” Festivali kapsamında düzenlenen “Bulgar Halayı” programına binlerce kişi katıldı. Festivalin bu yılki takviminde “Plovdiv 2019 Avrupa Kültür Başkenti” programlarına ağırlık veriliyor. Brüksel’de Manneken Pis heykelinde de sembolik olarak Bulgar halk kıyafeti giydirildi. Dev Bulgar Halayını yönetenlerin başında Plovdiv Müzik ve Dans Akademisi öğrencileri, Veliko Tırnovo “Turnovska Tsaritsa” korosu ve Rakovski’den “Kukeri” topluluğu yer aldı. Program sayesinde bir günlük de olsa, Bulgar folklorunun güzellikleri, halk oyunları ve müziğinin büyüsü Avrupa’nın kalbine taşınmış oldu.

 

BNR

Reklamlar