Bisküvi reklamında küçük bir kız babasına bir parça vermeyi reddediyor  ve ‘Hala hazır değilsin, diyor’. Bu reklamdan bu cümleyi kullanarak, kendi kendimize soruyoruz: ‘Biz Avrupa iş alanından finansman sağlamak için rekabete girmeye hazır mıyız?’. Bulgar şirketleri rekabet gücüne sahip mı? Ve ortak Avrupa ailemizin menfaatine yeni fikirler üretebilir mi? Bu soruların cevaplarını Bulgar İktisat Odası’nın örgütlediği bilgilendirme konferansı çerçevesinde arıyoruz. Konferansın konusu, yenilikçiliğe odaklanarak, küçük ve orta ölçekli şirketlerin Avrupa kaynaklarına erişimiydi. 

Burada bir yenilik var, o da bizim firmaların ve mucitlerin Bulgar idaresine baş vurmadan direkt olarak, bunu hem online da yapabilirler  ‘Horizont  2020’ Avrupa programına ulaşabilir ve adaylığını sunabilirler. Bu program yılın başlarında başladı. Süresi 2020 yılının sonuna kadar, bütçesi 80 milyar Avro. 3 milyar bütçeli bir program ayrıca küçük ve orta ölçekli şirketler için hazırlandı.

Horizonti 2020 küçük ve orta ölçekli şirketlere ait programda ‘Eğitim’ sektörü şefi Pierre Roubaud bildiriyor:‘ Yenilikçi projelerin kabul ettiği yönler şunlar: Enformasyon ve telekomünikasyon teknolojileri, nanoteknolojiler, tıp cihazları, entegre yeşil ulaşım, karbon emisyonları olmayan enerji, ekolojik gıda üretimi, yenilikçi malzemeler vs.İstemlere uymak fakat  zordur. ‘Horizont 2020 küçük ve orta ölçekli şirketlere ait programda ‘Eğitim’ sektörü şefi Pierre Roubaud bildiriyor:

‘Bu sene sunulan projelerin yaklaşık %88’i gereken düzeyde değildi, bundan dolayı programın başarısı beklenilenden düşük. Finansmana ulaşmak için , ki bu projenin %79’una kadar varabilir, proje bir tek şarta cevap vermelidir: fikir yenilikçi olmalı ve AB çerçevesi içinde analoğu olmamalıdır. Bundan başka ekonomik etkisi tartışılmaz olmalıdır ve yeni iş yerleri açmalıdır’.

‘Horizont  2020’ programınca kaynak kullanımı açısından en başarılıları sıralayalım: İrlanda %20 başarılı proje ile, %15 oranı ile Avusturya, %11 ile Büyük Britanya, , %10 ile İsrail, %9 ile İspanya. Bu programda iyi sonuçlar alanlar arasında Macaristan’dan, Yunanistan’dan ve Romanya’dan da firmalar var. Bulgar şirketlerinin aday olduğu toplam 30 proje arasında kriterlere uyan sadece bir proje vardı, o da yeşil ulaştırma alanında proje sunan bir firma. Hatta o da daha sonra reddedildi. Şu anda AB Tahkim Mahkemesinde dava yürütülüyor.

Bulgar işletmecilerinin AB’deki değir ülkelere kıyasla ne kadar uzakta bulunduklarının bir kanıtı da konferansta sunular sorular. Mesela Bulgar Bilimler Akademisi’nden programa aday olduklarında fikirlerinin çalınacağından endişe duyduklarını paylaştılar. İş alanından temsilciler üretim sürecinin otomatikleşmesi sonucunda iş yerlerinin kapatılmasına yol açacağını öne sürdüler. Böylece yeni iş yeri açma şartına uyamayacaklarından sıkıntılarını öne sürdüler.

Reklamlar