Avrupa Komisyonu, yakıt vergileri konusunda Bulgaristan’ a yaptırım süreci başlatıyor. Komisyon, ülkemizin yakıt satan şirketlere uygulanan katma değer vergisi (KDV) kurallarını değiştirmesini ve şirketlerin varlıklarının ticari olmayan amaçlar için kullanımına ilişkin kuralları değiştirmesini istiyor.

Komisyon, Bulgaristan’a KDV’ye ilişkin düzenlemelerini AB yasalarına uygun hale getirmeyi talep eden resmi uyarı mektupları gönderdi.

Durumlardan bir tanesi, küçük akaryakıt şirketlerinin KDV’yi ödeyebileceklerini garanti etmek için aşırı yüksek miktarda ön ödeme yapmaları gerektiği gerçeğiyle ilgilidir. Büyük şirketlerin yaptıkları ticari anlaşmalara göre ödemesi gereken KDV’ye eşit bir miktarda garanti ödemeleri yeterlidir.

Komisyon, ulusal mevzuatın AB standartları ve ticari girişim özgürlüğü ile uyumlu olmadığını düşünmektedir (AB Temel Haklar Şartı’nın 16. maddesi).

Bunun dışında Bulgaristan, ticari varlıkların özel veya ticari olmayan amaçlarla kullanılması ve işletme varlıklarının başka bir üye devlete devredilmesi halinde KDV’nin ödenmesine ilişkin kurallarını değiştirmeye davet edildi. Bulgaristan, önümüzdeki iki ay içinde bu iki talep doğrultusunda hareket etmezse, Komisyon Bulgar makamlarına gerekçeli görüş gönderebilir.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar