Bulgaristan vatandaşlarının en sık sorduğu sorular arasında, “Avrupa Birliği kaynaklarıyla finansman imkanları, diğer ülkelerde iş ve eğitim imkanları” yer alıyor. Uzmanlar nedenler konusunda , son yıllarda meydana gelen ağır ekonomik durumu gösteriyor.ab-enformasyon-turnesi

Vatandaşlarımız bütün bu sorulara cevapları “Sınırsız Avrupa enformasyon ağıları” 2013 enformasyon turnesi çerçevesinde bulabilir. Söz konusu turne üçüncü kez düzenlemekle birlikte bu yıl Avrupa vatandaşlar yılına adanmıştır. Amaç, daha küçük yerleşim yerlerinden mümkün oldukça daha fazla Bulgaristan vatandaşının AB ile ilgili daha fazla konuda bilgi sahibi olmaktır. 23 ile 27 Eylül günleri arasında uzmanlar Koca Balkan eteklerinde birkaç şehri ziyaret etti, 7 ile 11 Ekim tarihleri arasında ise Pernik, Dupnitsa, Sevliyevo, Elena ve Troyan şehirlerini ziyaret ediyor. “Avrupa Direktno-Sofya” Avrupa Enformasyon Merkezi başkanı Borislav Mavrov şunları anlatıyor:

“Bu yıl, etkinliklerin daha interaktif, daha eğlenceli olmasını kararlaştırdık. Geleneksel ücretsiz olarak dağıtılan enformasyon materiallerin dağımın yanısıra ilginç oyunların düzenlenmesi de öngörülmüştür. Mesela, AB’nin manyetik haritası var ve burada farklı ülkelerin baikentleri yer almıyor. Oyuna katılmak isteyenler haritada başkentlerin yerini belirleyebilir. Aynı zamanda yarışma düzenlemek amacıyla bir çarkıfelek hazırladık. Çarkıfelekteki numaraya göre, soru soruluyor ve doğru cevap durumunda ödül veriliyor.”

Borislav Mavrov, enformasyon turneye tüm yaş grubundan vatandaşlarının ilgi gösterdiklerini belirtiyor. Bunun anlamı da, küçük yerleşim yerlerinde ilginç olaylarının çok nadir meydana gelmesi. Genellikle öğrenci ve universiteliler, yani gençer bu konuda daha aktif, Bulgaristan vatandaşı kendi Avrupalı olarak görüyor mu? Borislav Mavrov şöyel cevap veriyor:

“Burada herkesin kendi öz güveni olduğunu söylemek zordur. Birçok vatandaş, hele hele küçük yerleşim yerlerinde yaşayanlar sanki bu duygudan çok uzak. Sözlü yarışma sırasında sorduğum uz sorulardan bir tanesi şuydu: “Bulgarca AB resmi dil midir ?”. Olumsuz cevabı alınca meslekdaşlarımzla birlikte çok şaşırdık. Bu benim için Avrupa Birliğine kazanılmış duygusunun henüz gelişmiş olmamasının bir işaretidir ve bu duygu henüz Bulgarlar tarafından benimsenmemiştir.”

Türkçesi: Şevkiye Çakır / Yazı: Rumyana Tsvetkova – BNR

Reklamlar