Bulgaristan’da temel partiler Bulgaristan’ın ortak Avrupa Bankacılık Birliğine katılması konusunda uzlaşıya vardı. Cumhurbaşkanı Rosen Plevenliev nezdinde yapılan istişarelerde, ülkenin finans durumu ve 4. büyüklükteki banka olan Korporatif Bankası ile ilgili kriz gibi sorunlar ele alındı. para

5 Ekim 2014 yılında yapılacak erken genel seçimlerden önce oluşan politik kriz de tartışıldı. Ekonominin mali istikrarı ve canlanması için somut öneri paketi kabul edildi. İcra ve yürütme organlarının Bulgar Merkez Bankası da bu alanda anlaştı. Plevneliev, ülkenin 4’üncü en büyük bankası olan Korporatif Ticaret Bankasında (KTB) yaşanan sorunların yanında memlekette siyasi kriz sinyalleri veren, başlıca siyasi güçler arasındaki görüş ayrılıklarının ele alındığı bir toplantı düzenledi. Devlet Başkanın sözlerine göre, ana haber herkes için çok önemli:

“Plevneliev tüm siyasi liderlerin ortak rızası ile Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’nin ortak gözetim mekanizmasına katılması için görüş birliğinin sağlandığını duyurarak “Bu karar Bulgaristan’ın Avrupa Bankacılık Birliği’ne katılmasına ait atılacak ilk adım olacak” diye açıkladı .

Bankacılık sistemine olan toplumsal güven, ülkenin finansal istikrarı ve ekonominin faaliyetleri için kilit ehemmiyet taşır” diyen Cumhurbaşkanı Plevneliev, Bulgaristan Merkez Bankasının geçici olarak özel gözetim altına aldığı KTB’nin geleceği hususunda görüş birliği sağlanamadığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, şu şekilde açıkladı :

“Bulgaristan’da 100 bin avroya kadar olan kişisel mevduat hesapları, yasal manada garanti altında bulunmaktadır. KTB’nin tüm müşterileri, hükümetin bunu sağlayacak lazım gelen kaynaklara sahip olduğunu bilmeli. Öte yandan bankada işlenen suçlarla alakalı yasalar tüm ciddiyeti ile uygulanacak. Bulgar savcılığı ve yargı tim ciddiyetiyle çalışacak. Düzenlemelere aykırı olarak kredi alan kişiler, kurumlar, off shore şirketler araştırılacak, ilk sahibinden son sahibine kadar herşey kontrol edilecek. 1996 krizinden farklı olarak, bu kez yasaları ihlal eden herkes gereken cezayı alacak. Avrupa Banka Organı ve Bulgar Merkez Bankası’nın gözetimi sorumluluk dahilinde ciddiyetle gerçekleşecek”.

Pazartesi günkü istişarelerde bütçenin güncellenmesi konusunda da görüş birliğine varıldı.

Parlamento 6 Ağustos’ta feshedildikten sonra, mali sistemin rahat hareket etmesi için gereken mevzuat değişiklikleri yapılacak. Milli Sağlık Sigorta Kurumunun bütçesi de gözden geçirilecek. Plamen Oreşarski hükümeti önümüzdeki günlerde Parlamento nezdinde Devlet Bütçesi yasasının değişmesi ve geçici görev hükümetine daha ılımlı bir geçişin sağlanması için çalışmalarda bulunacak.

Cumhurbaşkanı 2007-2013 döneminden operasyonel program paralarının kullanılması için gereken kaynakların sağlanması, özellikle belediyelerin eşfinansman mekanizmalarının belirlenmesini istedi. Ancak KTB bankası müşterilerinin 100 bin avroya kadar olan depozitoların Bulgar Merkez Bankası ve Banka Garanti Fonu tarafından güvenceye alınması teklifi uzlaşıya varmadı.

Türkçesi. Sevda Dükkancı – BNR

Reklamlar