Bulgaristan’da Türk’lere uygulanan asimilasyon sürecinde direnişin öncülerinden olan Avni Velioğlu (Avni Veli) hakkın rahmetine kavuştu.

avni-veliTürklük mücadelesi nedeniyle uzun yıllar hapis yatan Velioğlu gördüğü işkenceler nedeniyle erken yaşta aramızdan ayrıldı.

Avni Veli 1949 yılında Hasköy’ün (Haskovo’nun) Aydoğmuş (Zornitsa) köyünde doğdu. Köyündeki ilk ve ortaokulda okudu. Kırcaali şehrine bağlı Yeni pazar (Çernooçene) lisesini bitirdikten sonra öğrenimini Şumnu Yüksek Pedagoji Enstitüsünde sürdürdü. Filoloji Fakültesinin Bulgar Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’ndan mezun oldu.

Yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra Kırcaali’nin Cebel kasabasında lise öğretmenliği yaptı. Gün günden artan Türk düşmanlığı karşısında birçok Türk öğretmen gibi Avni Veli de kolları bağlı kalamazdı. Direnişler, örgütlendirme faaliyetleri kendisini Eski Zağra (Stara Zagora) cezaevinin siyasî tutuklular bölümüne götürdü. Hapisaneden çıktıktan sonra çok daha bilinçli, çok daha olgun bir aydın olarak Bulgaristan Türkünün temel haklarını savunacak örgütlenme yolları aradı, durmadan bu uğurda faaliyet gösterdi. 1989 yazının Büyük Göç’ünde de sınırdışı edildi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar