ABD‘nin Ankara Büyükelcisi John Bass, “Türkiye, dünyadaki diğer ülkelerden daha fazla sığınmacıya ev sahipliği yapmakta. Türk hükümeti ve halkının cömertliğini alkışlıyoruz” dedi.

ABD‘nin başkenti Washington’da, Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) 35. Yıllık Türk Amerikan Konferansı yapıldı. Bass, Türkiye‘nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç‘ın da katıldığı konferansta katılımcılara video mesaj yoluyla seslendi.

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bugün her zamankinden daha önemli ve karmaşık olduğunu belirten Bass, iki ülkenin güvenlik alanında Ortadoğu’daki çatışmaları ele alma ve DAEŞ ile mücadelede yakından çalıştığını hatırlattı.

Bu noktada, Irak güçlerinin eğitimi, yabancı savaşçılarla mücadele, Suriyeli muhaliflere eğitim ve ekipman sağlanması gibi çabalardan örnekler veren Bass, iki ülkenin aynı zamanda Suriye‘deki insani krizle baş etmede birlikte çalıştığını söyleyerek, şunları kaydetti:

“Türkiye, dünyadaki diğer ülkelerden daha fazla sığınmacıya ev sahipliği yapmakta. Türk hükümeti ve halkının bu noktadaki cömertliğini alkışlıyoruz. Türkiye‘nin, ülkesindeki Suriyelilere desteği sayesinde, ABD olarak biz de 3 milyar dolarlık insani yardımlarımızın çoğunluğunu Suriye içinde kalan Suriyeliler ile Türkiye‘nin yardım sağlayamadığı diğer komşu ülkelerdeki Suriyeli sığınmacılara yönlendirebildik.”

Bass, tarihte iki ülkenin birbirlerini yanlış anlama potansiyelinin bulunduğu birkaç dönem yaşandığını ifade ederek, büyükelçi olarak görevinin önemli unsurlarından birinin iki başkenti birbirine anlatmak ve insanlara da bunu yapmaları için yardım etmek olduğunu kaydetti.

Bass, “Türk Amerikan toplumundaki hepiniz aslında Amerikalılarla ve Türklerle iletişimlerinizde bunu yapıyorsunuz. İki kültürü birbirine tanıtma çalışmalarınız, iki ülke arasındaki ilişkilerin korunması ve güçlenmesinde hayati önemde. Sizlerin de oluşmasına katkı sağladığınız bağlar sayesinde, ülkelerimizin liderleri zaman içerisinde değişse de iki ülkenin ilişkileri derin ve geniş kapsamlı kalmaya devam etmekte” dedi.

“Gerçeklerin tam, samimi ve adil şekilde kabulü”

Büyükelçi Bass, Türkiye‘nin üç bölgede önemli partner kalmaya devam ettiğini belirterek,Türkiye‘nin Afganistan‘daki uluslararası misyonun kilit katkı sağlayıcılarından biri olduğunu, ABD‘nin Kıbrıs‘ta BM himayesinde müzakereler yoluyla kapsayıcı çözümü desteklediğini ve Türkiye‘nin Ukrayna‘nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü desteklemesinden memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Bunun yanında, Türkiye‘nin AB üyeliğinin yanı sıra Ermenistan ile arasındaki normalleşme sürecini de desteklediklerini anımsatan Bass, “1915 yılındaki trajik olayların 100. yılının yaklaştığını” ifade ederek, “ABD, gerçeklerin tam, samimi ve adil şekilde kabulünün, hem Türk halkının, hem Ermeni halkının, hem de bu trajik olaylardan etkilenenlerin torunlarının çıkarına olacağına inanmaktadır. Bu tür bir normalleşmenin desteklenmesi için Ermeniler ve Ermeni Amerikalılar ile daha güçlü diyaloglar olmasını teşvik ediyorum” dedi.

Bass, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin ekonomik ve kültürel boyutlarına da değinerek, bu alanları daha fazla geliştirmek istediklerini kaydetti. Bass, Türkiye‘nin G20 başkanlığında düşük gelirli ekonomilere odaklanmasının önemine işaret etti.

Büyükelçi Bass, Türkiye‘nin ABD‘ye en fazla öğrenci gönderen ülke olduğunu ama kendisinin bu rakamları daha da artırmak ve daha fazla Amerikalı öğrencinin deTürkiye‘de okumasını teşvik etmek istediğini anlattı.

Ayrıca, “Türkiye’nin gelecekteki refahı ve aslında ortak değerlere dayanan ittifakın gücünün köklerinin, Türk demokrasisinin sağlıklı olmasına dayandığını” belirten Bass, “ABD, dünyanın geri kalanında yaptığı gibi Türkiye’de de ifade ve basın özgürlüğü ile yargı bağımsızlığını teşvik etmeye devam edecek. Bu ilkelerin Türk kanunlarına ve pratiğe nasıl yansıtılacağı Türklerin karar vereceği bir konu ama biz, kendi demokrasimizi geliştirmeye dönük uzun süreli deneyimlerimize dayanarak kendi perspektifimizi sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“Kongre’de Türkiye karşıtı tasarılar yanlış ve zarar verici”

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi üyesi Brendan Boyle da Türk-Amerikan toplumunun sayı olarak az olmasına rağmen ABD‘deki etkisinin arttığını dile getirerek, bunun Türk-Amerikan toplumunun başarısını gösterdiğini söyledi.

Türkiye‘nin, Doğu ile Batı arasında önemli bir eşik olduğunu belirten Boyle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözlerine atıf yaparak, Türkiye‘nin geçmişte milyonlarca Yahudi, Bulgaristanlı, Bosnalı ve Iraklı Kürtlere, şimdi de Suriyeli sığınmacılara kapılarını açtığını ve bu insanların Türkiye‘yi evi olarak görüp burada barış ve huzuru bulduğunu kaydetti. Boyle, Türkiye‘nin ülkesinde çeşitliği ve barışı teşvik ederek, dünya barışına da önemli katkı yaptığını bildirdi.

Türkiye‘nin ABD‘nin “model ortağı” ve aktif NATO üyesi olduğunu ifade eden Boyle, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda Türkiye ile bazı konularda farklılıklarımız olabilir ama şunu unutmalıyım ki, Türkiye bölgedeki en iyi dostumuz veya en iyi dostlarımızdan biri. Geçen yıl Kongre’yeTürkiye karşıtlığı içeren 9 tasarı sunulmasından ciddi kaygı duydum. Şuna açıklık getirmeliyim ki bu yanlış, amaca zarar verici ve ABD‘nin Türkiye politikası açısından kötü bir şey. Amaç Türkiye ile ABD‘yi birleştirmek olmalı ve iki ülkenin arasını açmaya çalışanları reddetmeliyiz.”

Reklamlar