Irak Türklerinin bilge adamı, araştırmacı yazar, Irak Türk Kültürü, Folkloru, Hoyratları, Kerkük hakkında eşsiz derlemeleri ve eserleri olan Kerkük Türkü; Ata Terzibaşı ölümünün birinci yılında Avrasya Yazarlar Birliği ile Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı tarafından Ankara’da düzenlenen panel ile 28 Mart 2017 günü anıldı.

BULTÜRK Derneği Ankara Temsilcisi olan ve aynı zamanda Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonu BAŞKON Yurtdışı Türkler ve Göçmenler Platformu Başkanı görevini yürüten, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı/M.Sc. İsmail CİNGÖZ’ün de davetli olduğu panele başta; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Yalçın Topçu, Türkmeneli Kültür Merkezi Başkanı Sayın Dr. Mustafa Ziya, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Sayın Yrd. Doç. Dr. Yakup Ömeroğlu, Türkmeneli Kültür Merkezi Basın Müşaviri Sayın Dr. Şemsettin Küzeci, Nogay Türkleri Dergisi Ankara Temsilcisi Sayın Hakan Benli ve Türk Dünyasından birçok temsilci katılmıştır.

Panelistler;

Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun (Türkiye)

Prof. Dr. Mahir Nakip (Irak)

Prof. Dr. Gazenfer Paşeyev (Azerbaycan)

tarafından Ata Terzibaşı’nın hayatı ve çalışmaları hakkında sohbet tadında sunumlar yapıldı.

Panelistler; Ata Terzibaşı tarafından yayınlanan eserlerinin edebi yönü, özellikleri, derlediği hoyratların incelikleri, ustaca kullanılan cinasları ile yine derlediği müzik eserleri hakkında geniş bilgiler verdi.

Ata Terzibaşı’nın derlemeleri olmasaydı Irak Türklerine ait kültürün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış olacağına dikkat çekilerek, Terzibaşı’nın derlemeleri ile Irak Türk Kültürünün günümüze ve gelecek nesillere kazandırıldığı vurgusu yapıldı. Ayrıca Terzibaşı’nın eserleri ile sadece Irak’ta değil; Türkiye, Suriye, İran ve Azerbaycan başta olmak üzere bölge Türklerini birleştiren çalışmaları içerdiğine, birleştirici unsurun ise ortak dil Türkçe olmasına dikkat çekildi.

Bu günlerde Kerkük’te yaşanan siyasi olaylar nedeniyle Terzibaşı’na ait olan kütüphanenin de tehlike altında olduğunu ve yetkililerin tedbir alması gerektiğini hatırlatan oturum başkanı Sayın Nakip; film yapımcılarına da seslenerek bir Ata Terzibaşı Drama Filminin çekilmesi gerektiğini söyledi.

Panelistlere günün anlam ve önemine binaen şilt takdimi ile etkinlik sonlandı.

Reklamlar