yedinci kez Kırcaali’nin yeni pazarında kardeş Bursa Osmangazi ve Kırcaali Belediyeleri tarafından Aşure Günü düzenlendi. Tatlı yiyecekten sıraya dizilen Müslüman, Hıristiyan farkı olmaksızın yaklaşık 3 bin Kırcaalili’ye Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis ve Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Halil Döner bizzat dağıttılar. Gerek Hıristiyanlığa, gerekse Müslümanlığa ve diğer tüm dinlere ait insanları bir araya toplayan gelenek Kırcaali’nin hoşgörü simgesine dönüştü. asure-gunu-kircaalinin-sembolu
Bursa’dan kardeş Osmangazi Belediyesi’nden gelen konuklar, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis’e, Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet ve Kırcaali Hıristiyan Cemaati Başkanı Peder Petır Garena’ya üzerlerinde Busaspor logosu bulunan tişört ve şallar hediye ettiler.

Aşure dağıtımı töreninde daha kardeş belediyeden gelen heyet, milletvekilleri Erdinç Hayrulla ve Mustafa Ahmed, Kırcaali Belediye Meclis Başkanı Raif Mustafa, Kırcaali Belediye Başkan Yardımcısı Müh. Hüseyin Ahmed, Momçilgrad Belediye Başkanı Akif Akif, Kırcaali Vali yardımcıları Nazmi Mümün ve Seidahmed Musa, Bulgar Sosyalist Partisi Kırcaali İl Teşkilatı Başkanı Georgi Küçükov yer aldılar.

Müh. Hasan Azis Aşure bayramını sağlayan Osmangazi Belediyesine ve Belediye Başkanı Mustafa Dündar’a teşekkür etti. Başkan, Bulgaristan’da tek Kırcaali’nin en kalabalık yerinde düzenlenen gerçek Aşure geleneğinin yaşatıldığının altını çizerek, „Aşure tüm dinlerden insanları birleştiriyor, bu yüzden bizim için çok önemli. Aşure zorluk içeren anlarda birleşmemiz gerektiğini gösteriyor. Biz Kırcaali’de Aşure gününü kutlamakla ekmeğimizi paylaştığımızı, yani hep beraber kardeş gibi yaşadığımızı gösteriyoruz. Hepimizin bu dünyada misafir olduğunu ve en önemli şeyin insanlık olduğunu göstermeye çalışıyoruz” dedi. Müh. Azis, “Bu birlik, beraberlik mesajını tüm dünyaya vermek istiyoruz. Aşure bizim gerçek bayramımız ve artık Kırcaali’nin sembolü haline gelemeye başladı” diye vurguladı. Aşureyi hazırlayan Osmangazi’nin usta aşçısı Hacı Hikmet Cihanlı’ya teşekkür ederek, Kırcaali yanı sıra Cebel (Şeyh Cuma), Momçilgrad (Mestanlı) ve Çernooçene (Yeni Pazar) ilçelerinde de olmak üzere en az 5 bin kişiye aşure dağıtılacağını belirtti.

Halil Döner, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar adına Kırcaalileri selamlarken, Kırcaali’ye gelen heyette Bursa Yıldırım Belediye Meclisi Üyeleri de bulunduğunu kaydetti.
Osmangazi Belediyesi olarak Bursa’da Muharrem ayında her gün aşure dağıttıklarını ve kardeş Kırcaali Belediyesi ile birlikte burada da bu güzel geleneği devam ettirmek istediklerini belirtti. Bu etkinliğe din ve etnik mensubiyet farkı yapılmaksızın her bir insanın katılmasına önem verdiklerini vurguladı. Bu sebeple Kırcaali’de olduğunu paylaştı. Sayın Döner, “Şu anda aranızda olmaktan, sizlerle kucaklaşmaktan son derece memnun olduğumu ifade etmek isterim” diye ifade etti. Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis başta olmak üzere törende bulunan şahıslara ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

Beyhan Mehmet, Arapça’da “aşure” kelimesinin Muharrem ayının 10.günü olması hasebiyle “on” anlamına geldiğini ve insanlığın ikinci atası Nuh Aleyhisselam’ın tufan koptuğu sırada gemisinde kalan 10 yiyecekten meydana getirilen aşure geleneğinin her dine hitap ettiğinin altını çizdi. Müftü, “Öncelikler Yüce Allah’a hamd eder, Aşure’nin sizlere de hayırlara vesile olmasını dilerim. Aşure denince akla Nuh Aleyhisselam’la birlikte kurtulmuş olanların yemeği akla geliyor. Dolayısıyal bugün bu yemekten yiyorsak, bizler de salihler kervanına katıldığımızı unutmayalım. Hayatımızı da bu ölçülerle, bu ilkelerle düzenlemeye gayret gösterelim” diye seslendi. Muharrem ayı içerisinde aşure dağıtımının son derece önemli olduğunu belirtti.

Papaz Petır, eski dönemlerde siyasetçilerin halka pazar yerlerinde hitap ettiklerini paylaşarak, bugün Aşure vesilesiyle dini ve siyasi temsilcilerin pazarda halkın arasında olmalarının taşıdığı sorumlulukları yerine getirdikleri için seçmenlerinin huzuruna çıkmaya korkmadıkları anlamına geldiğini kaydetti. Papaz, “Biz iyi yaşıyoruz. Ağır ekonomi kriz yaşıyoruz, sınav geçiriyoruz, fakat Kırcaali çok kez zor günlere dayandığını kanıtlamıştır. Bizleri bölmeye çalışıldığı zaman her zaman birlik ve beraberlik içinde olduğumuzu gösterdik. Bugün olduğu ancak beraber olursak, insanlığımızı göstereceğiz” diye ifade etti.

Asıl Aşure bayramı aşurenin dağıtımıyla başladı. Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis ve Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Halil Döner ile birlikte şehirdeki iki din öncüsü adamın da yan yana kazan başına geçmeleri hoşgörünün güzelliğini bir kez daha ortaya çıkardı.

 

Resmiye Mümin – Kırcaali Haber

Reklamlar