Nahide DENİZ

AŞRI MEMLEKET
TRAKYA’NIN RENKLİ DÜNYASINA KAPSAMLI BİR BAKIŞ
İletişim yayınları,2017
Tuncay Bilecen ve İbrahim Dizman tarafından derlenen Aşrı memleket kitabında Trakyayı özgün kılan özelikleri, Trakya’nın tarihine,mitolojisine,müziğine, yemeğine,içkisine,muhacirlerine,sanayisine,şehirlerine ışık tutuyor. Eserde Trakya’nın “öteki” parçaları: Bulgaristan, Yunanistan Trakya’ları… Trakyayı bir “dış kapı” algısına yerleştiren Kapıkule imgesi… İki karakterli şehir: Edirne, Tekirdağ – ve Trakya’nın Anadolu’daki bir “şubesi” olarak Biga…Bu coğrafyaya rengini veren göçmenlik olgusu… Romanları, Pomakları, Alevi-Bektaşiler’i ile zengin renk paleti ve paletin solmuş renkleri: Yahudiler ve “1934 Olayları”nın izi…yer alıyor.Ve ekonomi-politik… “Trakya’nın karanlık sahibi”: Sanayi… “Ilımlı”dan sapana “(h)epten aykırı” giden siyaset…
Aşrı Memleket kitabında her biri kendi profesyonel alanında ün yapmış Ümmühan Alfandori, Tuncay Bilecen, Tuncay Çağlar, Fehmiye Çelik, Öksel Demir, Işıl Demirel, Efnan Dervişoğlu, Maria Dimu, İbrahim Dizman, Haluk Ecevit, Rengül Ekizceleroğlu, İlhan Güneş, Naci Hasanefendi, Cahit Kahraman, Belma Oğul Kurtişoğlu, Nalan Mumcu, Cihan Oğuz, Nursel Özdarendeli, Sema Sandalcı, Semih Mehmet Tapkan, Hasan Uygun ve Egemen Yılgür’ün yazıları yer alıyor.

Türkiye’den geçtiği haberlerle Bulgaristan medyasında ve Bulgaristan göçmenleri camiasında çok iyi bilinen gazeteci Nahide Deniz ”Bulgaristan Trakyası: Göçler, kavuşmalar ve efsaneler diyarı” yazısında,kişisel anılarına da yer verdiği Trakya konusuna kapsamlı ve özgün bir bakış sergiliyor.

“Trakyalı için hayat, tutku ve coşku kavramları ile eşdeğerdir. Binlerce yılın birikiminden doğan, farklı kültürlerin birleşimiyle şekillenen özgün yaşam biçimini her hâlde sürdürmeyi başaran Trakya insanı, Anadolu bozkırlarında yaşayanlar için biraz tuhaf bile görülebilir. Onun farklılığı da bu ‘tuhaflık’tır zaten. Biraz Egelilik, bir nebze Anadoluluk ve çokça Rumelilik gelmiş, ay çiçek tarlalarıyla dağların buluştuğu bu güzelim coğrafyada anlam kazanmıştır. Trakya, bu anlamın adıdır.”,belirtiliyor kitabın sunuşunda.

Reklamlar