Haftalık yayınlanan “Kapital” gazetesi tarafından düzenlenen 12. İş Dünyası ve Hükümet Buluşması’nda konuşan Maliye Bakanı Vladislav Goranov, “Hükümet, belirttiği gibi asgari gelirde yukarı doğru yükselme olmasını öngören politikasına devam edecektir. Üretim konusunda yeni bir vergi olarak eleştirilebilir, ancak bunun tersinin iş piyasasını bozduğunu ve yalnızca niteliksiz kişilerin iş piyasasında çalışmaya devam ettiklerini gördük” diye kaydetti.

Foruma Başbakan Boyko Borisov, Bulgaristan Merkez Bankası (BNB) Yöneticisi Dimitır Radev ve Bulgaristan’daki büyük şirketlerin temsilcileri katıldı.

Goranov, “Bulgaristan’ın amacı, gelir düzeyine göre en azından Avrupa’daki orta sınıfın alt düzeyine yükseltmektir. Aksi takdirde, bu muhteşem bölgede tek başımıza baş edemeyeceğiz” diye yorumda bulundu. Bakan’ın ifadelerine göre, iş dünyasının nitelikli personel sıkıntısı çektiği mevcut işgücü piyasası durumu, iş dünyasının da doğal olarak katkıda bulunduğu gelir yakınsaması meydana getirmek için bir fırsattır.

Goranov, “Eğitime yatırım yapmaya devam etmezsek, eğitimli ve cahiller arasındaki uçurum giderek daha da derinleşecektir” diye vurguladı.

Goranov’un verdiği bilgiye göre son 5 yıl içinde yaklaşık 40 000 kişi, yurt dışından Bulgaristan’a döndü. Dönemin ilk yıllarında evlerine dönen kişiler, 40 yaşın üstündeydi, oysa son zamanlarda onların arasında çoğunlukta olanlar genç nesillerdir.

Maliye Bakanı, gerçekten tamamen kopan yüksek öğrenimi eleştirdi. Goranov, “Yüksek öğrenimin umumileşmesi, genç insanlar için hayal kırıklığı yaratan yüksek öğretim sisteminin tam bir devalüasyonuna yol açtı ve onlar şimdi yurt dışında eğitim imkanı arıyorlar” dedi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar