Anıtın açılışı Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Faruk Kaymakçı’nın açıklaması Detaylar ASALA’nın şehit ettiği Türk diplomat anısına anıtBulgaristan’da Türkiye’nin Burgaz Başkonsolosluğunda, ASALA teröristlerinin kurbanı İdari Ateşe Bora Sülekan’ın anıtı açıldı Dışişleri Bakan…

Anıtın açılışı
Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Faruk Kaymakçı‘nın açıklaması
Detaylar ASALA’nın şehit ettiği Türk diplomat anısına anıt

Bulgaristan‘da Türkiye‘nin Burgaz Başkonsolosluğunda, ASALA teröristlerinin kurbanı İdari Ateşe Bora Sülekan’ın anıtı açıldı
Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Faruk Kaymakçı:
“Türkiye hiçbir zaman şehitlerini unutmaz ve terörle mücadelesinde kararlıdır”
BURGAZ (AA) – Bulgaristan’ın Karadeniz sahilindeki Burgaz şehrinde 1982’de ASALA terör örgütünün şehit ettiği Türk diplomat Bora Sülekan’ın Türkiye’nin Burgaz Başkonsolosluğunda kurulan anıtı törenle açıldı.

İdari Ateşe olarak konsoloslukta görev yapmış olan Sülekan’ın anısına saygı duruşu ile başlayan tören, Türkiye ve Bulgaristan’ın ulusal marşları ile sürdü.

Anıtın açılışını yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Faruk Kaymakçı, ASALA gibi birçok terör örgütünün hedef aldığı 40’ı aşkın Türk diplomatın çeşitli suikastlarda yaşamlarını yitirdiklerini, Sülekan’ın katillerinin de maalesef hala yakalanmadıklarını anımsattı.

Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Hasan Ulusoy da 36 yıl önce şehit edilen Bora Sülekan’ın ölümünün arifesinde, “İçimde bir sıkıntı var” dediğini, bir anlamda başına gelecek olayı önceden hissetmiş olduğunu kaydetti.

Faruk Kaymakçı ve beraberindeki heyet, Sülekan’ın anıtına ve daha sonra şehidin, giriş kapısında öldürüldüğü evinin önüne çelenk koydu.

Asala'nın Şehit Ettiği Türk Diplomat Anısına Anıt ile ilgili görsel sonucuKaymakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Türkiye hiçbir zaman şehitlerini unutmaz ve terörle mücadelesinde kararlıdır. Burgaz’daki şehidimiz Ermeni terör örgütünün eylemi sonucu yaşamını yitirdi. Ancak Türkiye bugün sadece DEAŞ, PKK, PYD, YPG veya sadece FETÖ ile değil, birçok terör örgütü il savaşan bir ülke.”

Türkiye’nin terörle mücadele alanında “anahtar bir ülke olduğunu” aktaran Kaymakçı, “Türkiye bu terörle mücadele davasında giderek haklılığını dünyaya kabul ettirmeye başladı ve bütün ülkelerle, kurumlarla iş birliği giderek artıyor.” dedi.

Anıttaki törene Türkiye’nin Burgaz Başkonsolosu Nuray İnöntepe, Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, Burgaz Belediye Başkan Yardımcısı Yordanka Ananieva, Azerbaycan‘ın Sofya Büyükelçiliği diplomatları ve Türkiye dostu çok sayıda Bulgaristan vatandaşı da katıldı.

Türkiye’nin Burgaz Başkonsolosluğu İdari Ataşesi Bora Sülekan, kentteki evinin önünde pusu kuran ASALA teröristlerince 9 Eylül 1982’de öldürülmüştü. Katil, Sülekan’ın sırtından vurduktan sonra, olay yerine cinayette kullanılan tabancanın yanı sıra bir eldiven ve üzerinde terör örgütünün isminin yazılı olduğu bir not bırakmıştı.

Şehit Sülekan’ın anıtını Türk kökenli heykeltıraş Yüksel Müvretov yaptı.

Reklamlar