Arda nehri boyunca topraklarda kadmiyum, arsenik ve krom gibi ağır metaller bulundu. Dünyaca ünlü ekoloji bilim adamı Prof. Dr. Mariya Zlateva Kırcaali’de verdiği basın toplantısında, “Bu metaller kanal yoluyla topraklardan bitkilerin köklerine geçiyor ve insan kanına giriyor. Çocuk organizması için çok tehlikelidir” diye kaydetti. Prof. Dr. Zlateva, Kırcaali Dr. Atanas Dafovski Hastanesi’nde görevli hekim ve hemşireler önünde konuşma yaptı.

Ekoloji uzmanının ifadesine göre Bulgaristan gibi fakir bir ülkede katı atık depolama tesisleri kurulması devlet yöneticilerinin yanlış bir politikası, çünkü belediyeler çöplerin taşınması için finansmanlar ayırmada ciddi mali zorluklarla karşı karşıya kalacak. Prof. Dr. Zlateva, “Almanya’da artık 11 katı atık depolama tesisi imha edildi. Artık 6 milyar leva ayrılan çöp depolama tesisleri kurulması yerine 20-30 milyon leva maliyetinde katı atıkları kompostlama ve geri dönüştürme fabrikalar kurulması gerekiyor” diye belirtti.

Ekologun ifadesine göre Kırcaali bölgesi meşe ormanları oluşturularak ağaçlandırılması gereken geniş çıplak bir alana sahip. Prof. Dr. Zlateva, “Böylece ağaç malzemesi, yeşillendirme, şifalı otlar, meyve ve sebzeler sağlanacak” diye ileri sürdü.

Ünlü bilim adamı maden atıklarını depolama tesisinin yanında bulunması yüzünden maden depolama tesisinin Kırcaaliler için tehlikeli olduğuna dair uyardı. Prof. Dr. Zlateva, “Bu tesisin çok yıllar öncesinde inşa edildiği sırada çevre konusunda verilen emirler hiç de ciddi değilmiş” diye ifade etti.

Reklamlar