Dün Kırcaali bölgesinde en gözde Türk Dili ve Edebiyatı hocalarından biri olan Aptikadir Aptişev’i kaybettik. Hocamızın cenazesi doğup büyüdüğü Murgovo /Esmerli/ köyündeki anne ve babalarının yattığı mezarlığa defnedildiği açıklandı. aptikadir-aptisevAptikadir Aptişev, 1934 yılında Kırcaali’nin Murgovo köyünde dünyaya göz açtı. Yıllar boyu Kırcaali ve yöresinde Türk çocuklarına Anadili okutmanlığı yaptı. Plovdiv Üniversitesi, Paisiy Hilendarski Kırcaali Lüben Karavelov Şubesi’nde Türkçe Bölümü kapanıncaya kadar ders verdi. Son nefesine dek ömrünü adadığı Türkçe sevdasıyla yaşadı.
Aptişev, Kırcaali Pedagoji Mektebini bitirdikten sonra yine aynı okulda ve ardından da Türk Lisesi’nde okutmanlık yaptı. Sofya Üniversitesinde 1956-1961 yıllarında Türk Dili ve Edebiyatı ve Bulgar Dili ve Edebiyatı okudu. O sıralarda yerli Pedagoji Okulu hocalarımla birlikte “9. Sınıf Edebiyat ve Okuma” Türkçe ders kitabını çıkardı. Yüksek eğitimini tamamlayınca Kırcaali’nin Çiflik köyü okulunda yedi yıl müdürlük yaptı. Onun zamanında okul liseye dönüştürüldü. Daha sonra Aptişev, Kırcaali “Mitko Palauzov” Lisesi’nde sekiz yıl Türkçe öğretmeni olarak çalıştı. Bulgarlaştırma süreci döneminde Kırcaali’nin çeşitli liselerinde ve daha sonra Rodopi öğrenci yurdunda toplam 18 yıl eğitmenlik yaptı. Emekliye ayrılınca, 1998 yılından Momçilgrad (Mestanlı) İmam Hatip Lisesi’nde bir buçuk yıl müdür görevinde bulundu. Daha sonra eski Filibe Üniversitesi’nin Kırcaali Şubesi’nin Türkçe Bölümü’nde lektör olarak okutmanlık yaptı. Bu bölüm kapanıncaya kadar yaklaşık on yıl Türk Grameri ve pratik dersleri verdi. Ayrıca Kırcaali’de Türkçe basılan Yeni Hayat gazetesinin hazırlanmasında bir buçuk yıl emeği geçti.
Aptişev’in 2000 yılında “Atatürk’ü Andık” başlığında Oreşnitsalı (Hasımlar) şair Ferhat’ın tüm eserlerini ve 1922 yılında Kırcaali’de basılan Atatürk Destanı’na yer verilen kitabı basıldı.
Hocamıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve Türk toplumumuza başsağlığı diliyoruz.
Resmiye Mümün – Кırcaalihaber
Reklamlar