Ulusal Toplu Konutlarda Enerji Verimliliğini Artırma Programı kapsamında yapılan apartman binalarında ısı yalıtımı uygulamalarının maliyetinin önemli ölçüde artması ve bunun konutların yenilenmesinde kaosa yol açması bekleniyor. Buna dair uyarıda bulunan iş dünyası, sebebin bir yönetmelik değişikliği taslağında yattığını söyledi. Taslağa göre yüksek binalar yalnızca yüzde 100 yanıcı olmayan malzemelerle izole edilecek.

Yönetmelik taslağına göre tüm malzemelerin yüzde 100 yanıcı olmaması gerekir. Örneğin, dübel gibi en küçük malzemelerin bile yanıcı olmaması gerekir.

Bu malzemeler yüzde 100 yanıcı olmamakla birlikte yüzde 100 daha pahalıdır. Yasa koyucunun koymayı düşündüğü sınır 28 metredir veya 10 katlı bir binadır. Ancak işletme verilerine göre, tüm bunlar piyasada büyük kargaşaya neden olacak. Mevcut fiyatlara göre 2-3 kat daha pahalı malzemelerden bahsediyoruz. Emek ücretinde de fark vardır – inşaatçılar, cam veya taş yünü ile çalışmak için yaklaşık yüzde 20 daha yüksek ücret alıyorlar.

Reel sektörde faaliyet gösteren yatırımcı ve inşaatçı firma sahibi Dimitır Naçev,” Bununla birlikte inşaatçıların en ciddi endişesi eski binaların yapısının ağır bir malzeme olan taş yünü ile ısı yalıtımı uygulamasına dayanmamasıdır. Taş yünü ağır malzeme ve onunla çalışmak da daha zor. Üst katlarda yün ağır basacak. Yün iyi bir malzemedir, ama sadece evlerde ısı yalıtımında kullanmak için uygundur” diye izah etti.

Basit yalıtım malzemesi nispeten düşük bir sıcaklıkta kolayca yanar. Yün ise yaklaşık 1000 derece sıcaklığa dayanır.

Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığı, yeni şartların kesinlikle karmaşaya neden olmayacağını belirtti.

NOVA TV’ye demeç veren Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanı Nikolay Nankov, “Taş yünü kesinlikle daha pahalı, ancak bunlar güvenlik gereklilikleri bizim tarafımızdan veya sizin tarafınızdan icat edilmedi. Programla ilgili olarak – bazı sorunlar vardı, fakat onlar derhal belediye idareleri tarafından çözülmektedir. Bulgaristan vatandaşları, apartman binalarında devlet ve AB parasıyla ısı yalıtımı uygulaması yapıldığı için rahat olmalıdırlar” diye kaydetti.

Bulgaristan İnşaat Yalıtımcıları Derneği İcra Müdürü Yordan Nikolov, “Yüklenici kurum veya Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığı, yönetmelik taslağında yüksek binalar için daha yüksek bir fiyat öngörmektedir” diye yorum yaptı.

Ancak iş dünyası farklı görüşte

İnşaatçılar, değişikliklerin yürürlüğe girmesi durumunda piyasada yeterince malzeme bulunmadığını söylüyorlar. Cam ve taş yünü malzeme üreten firmaların az sayıda olduğunu, ithalata ise kota uygulandığına dikkat çekiyorlar.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar