Kamu Denetçisi Maya Manolova’dan yardım isteyen Bulgaristan Sanayi Sermayesi Derneği (AİKB) Başkanı Vasil Velev, “Amerikan Santralleri” olarak bilinen Maritsa Doğu-1 ve Maritsa Doğu-3 elektrik santrallerinin piyasayı ele geçirdiğine dair uyardı.

Velev, “Amerikan santralleri, bir yıllık bir düzenleme dönemi için tüketicilerden 486, 4 milyon leva alıyor. Ulusal Elektrik Şirketi, bu santrallerden kat kat pahalı elektrik alıyor” diye belirtti. Velev, “Ayrıca elektrik üretmediklerinde bile sözleşmeler kapsamında onlara ödeme yapıyoruz. Bu para onlara üretime müsait durumda oldukları için ödeniyor” dedi.

AİKB Başkanı’nın ifadelerine göre hesaplar bu santrallerin bir aileden yılda haksız yere 161 leva aldığını gösteriyor. Velev, “Bu bir soygun” ifadelerini kullandı.

AİKB Başkanı, “Amerikan santrallerine yasa dışı devlet yardımı yaptığımız ortaya çıkıyor. Bütün bunlar iş dünyasında hoşnutsuzluk uyandırıyor. Amerikan santrallerinin faaliyeti, Avrupa hukukuna aykırıdır” dedi. Velev, Amerikan santralleriyle uzun vadeli sözleşmeleri yeniden müzakere etme zamanının geldiğini söyledi.

İş dünyasının birçok kez kurumlara başvurmasına rağmen hiçbir sonuç alınmadığı için şimdi de Kamu Denetçisine başvurdu. İşverenlerin hesapları, Amerikan santrallerinin uyuşturucu ticaretinde bile olmadığı kadar kar ettiğini göstermektedir.

İşverenler Amerikan santralleriyle yapılan sözleşmelerin sonlandırılması gerektiğini düşünüyor.

İşveren örgütleriyle birlikte gazetecilere verdikleri brifingde Kamu Denetçisi Maya Manolova, kapısının herkese açık olduğu için işverenlerin kendisine başvurduğunu izah etti. Kamu Denetçisi, “Elektriğin fiyatına ilişkin meseleye angaje oldum” diye güvence verdi. Manolova, yüksek fiyatların sektördeki bazı firmaların tercihlerinden kaynaklandığını da sözlerine ekledi. Kamu Denetçisi, “Bu konuda mevzuatta değişiklikler olmalı diye düşünüyorum” dedi.

Manolova, bu ayrıcalıklı duruma son vermek için yerel kurumların nasıl bir adım attıkları konusunda bir netlik olmadığından memnuniyetsizliğini dile getirdi. Kamu Denetçisi,” Kurumlar, Bulgar kamuoyu için son derece önem arz eden bu konuda tam bir şeffaflık anlayışıyla hareket etmeli” diye vurguladı.

Manolova, Amerikan santrallerinin yönetimleri ile de görüşecek. Ayrıca, kurumlara bu santrallerle olan sözleşmeleri yeniden müzakere etmeye veya sonlandırmaya yönelik olası senaryolarla ilgili sorular yöneltecek. Ancak Manolova, bunun bedelinin Bulgaristan vatandaşları tarafından ödenmemesi yönünde bir karar alınmasını istiyor.

İş dünyası tekrar protesto eylemlerine hazır olduğuna dair uyardı. Varna Termik Elektrik Santrali önünde düzenlenen protesto “Biz de Amerikan Santralleri Gibi İstiyoruz” başlığı altı yapılacak.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar