Avrupa’da en güçlü ekonominin temsilcileri olarak Alman yatırımcıların görüşü ülkemizdeki iş ortamı hakkında en doğru gösterge sayılabilir. Geçenlerde Sofya operasında düzenlenen bir törende 11. kez son yılda Bulgar-Alman ekonomik ilişkilere katkıda bulunanlar ödüllendirildi. Alman – Bulgar Sanayi ve Ticaret Odası başkanı Dr. Mitko Vasilev ile geçenlerde hükümet ve Amerikan, Fransız ve Alman yatırımcıları arasında yapılan görüşmeyi yorumluyor:

‘Hükümetin niyetlerini duymak olumlu bir şey. Böyle bir görüşmeden fakat fazla beklentiler yok. En önemlisi diyalog kurmak ve birbirimizi duymaktır. Özellikle de Bulgaristan’ın bulunduğu zor durumda. Çözüm bekleyen bir çok sorun var. Burada KTB bankasından, hukuk reformundan, ve bütün toplumu ilgilendiren başka reformlardan bahsediyorum. ‘

Alman – Bulgar Sanayi ve Ticaret Odası 500 üyesi arasında yaptığı geleneksel yıllık anketinde geçen sene ilk kez Bulgaristan’da yabancı yatırımcılar için şartlar sert bir şekilde eleştirildi. Tembel idare, yolsuzluk, hukuk sistemi , kamu ihalelerin şeffaf olmayışı gibi aksaklıklar öne sürüldü. Bütün bunlar iş iklimini nasıl etkilemektedir? Mitko Vasilev cevap veriyor:

‘Hiç te olumlu etkilemiyor. Hatta Merkez Bankasının verilerini alırsak geçen sene yine Alman yatırımcıların çekildiğini göreceğiz. Fakat sadece olumsuzluklara bakmamalıyız. Çünkü Bulgaristan olumlu şeyler de oluyor. Vergi sistemi, coğrafi konum, AB ve NATO üyeliği, belki de hoşumuza gitmiyor ama ucuz iş gücü bunlar yabancı yatırımcılar için celbedicidir. Madalyanın her zaman iki tarafı vardır.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Lyuben Petrov, “Büyük işletme” kategrosindeki ödüle layık görülen Bulpros Consulting Yürütüm Müdürü İvaylo Slavov’a Aleksandır Proynov’un eseri olan “Slava”(Ün) heykelini takdim etti.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Lyuben Petrov, “Büyük işletme” kategrosindeki ödüle layık görülen Bulpros Consulting Yürütüm Müdürü İvaylo Slavov’a Aleksandır Proynov’un eseri olan “Slava”(Ün) heykelini takdim etti.

 

İki ülke arasında ticaret hacmini yorumlarken Mitko Vasilev şöyle izah ediyor:‘Bizim için de sürpriz oldu, çünkü aylar boyunca gelişmeleri takip ediyoruz ve 2014 yılının Ekim ayına kadar artış görüyoruz. 2013 yılında ikili ticaret hacmi 5,3 milyar Avro’ya vardı. Geçen sene 5.6 milyar Avro’ya yükseldi. Bu eşine rastlanmayan bir rakamdır. Ticaretteki artış çok iyi bir eğilimdir. Kaynakların henüz tükenmediüini ümidediyorm.’.

Reklamlar