Alman iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın verilerine göre Suriye ve Irak’taki çatışmalarda radikal İslamcıların yanında savaşmak üzere Almanya’dan 600’ü aşkın radikal İslamcı Suriye’ye gitti, bunların 150’si Almanya’ya geri döndü.

Geri dönen cihatçılar ve Almanya’daki diğer radikal İslamcılara karşı ne tür önlemler alınabileceği tartışmaları aylardır ülkenin ilk sıradaki konularından biri. Berlin, Almanya kökenli cihatçıların Gaziantep üzerinden kaçak yollarla Suriye ve Irak’a geçmesinden ve yine aynı yolu kullanarak geri dönmesinden rahatsız olduğunu geride kalan aylarda sık sık dile getirdi, hatta Başbakan Merkel Ekim ayındaki bir açıklamasında Türkiye’yi IŞİD’e karşı gerekli önlemleri almamakla itham etti.

İki ülke arasındaki ilişkiler gerilirken, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun iki hafta önceki son Berlin ziyaretinden sonra Almanya dış istihbarat örgütü Federal Haber Alma Servisi ve Milli İstihbarat Teşkilatı MİT arasında yeni bir işbirliği anlaşmasının hayata geçirilmesinin planladığı ortaya çıktı. Alman medyasında çıkan ve Almanya’daki istihbarat kurumları tarafından yalanlanmayan haberlere göre, IŞİD’e karşı mücadelede Türk istihbaratının işbirliğinden şikayet eden Federal Hükümet’in arzuladığı pazarlığı Almanya adına İşişleri Bakanlığı müsteşarı Emily Haber yönetiyor.

Alman istihbaratının verilerine göre Almanya’dan giden radikal İslamcılar’ın yüzde 90’ı Türkiye üzerinden Suriye ve Irak’a geçiyor. Mutabakatın hedefi Alman gizli servisi ile Türk istihbaratı arasında daha sıkı bir işbirliğiyle cihatçıların Türkiye’yi transit olarak kullanmalarını engellemek. Alman tarafı Türk güvenlik birimlerine Almanya’dan Türkiye’ye uçan cihatçılarının isimlerini bildirdiğini, ancak yapılan tüm uyarılara rağmen Türk yetkililerin bu kişileri sınırda gözaltına almadığını öne sürmüştü.

Başbakan Davutoğlu ise son Berlin ziyaretinde, Türkiye’nin aralarında Alman vatandaşlarının da olduğu 7 bin kişiye giriş yasağı koyduğunu ve bunlardan bin 500-2 bin kadarının sınır dışı edildiğini açıklamıştı.

Öte yandan Alman hükümetinin radikal örgütlere katılımı engellemek için radikal İslamcılar’ın nüfus cüzdanlarına el konularak yurtdışı seyahatlerinin önlemesini öngören yasa tasarısı dün Federal Meclis’te ele alındı. Özellikle Türkiye üzerinde Suriye ve Irak’a geçişlerin engellenmesi amacıyla hazırlandığı ifade edilen yasaya göre, radikal örgütlerle bağlantıları tespit edilen kişilerin kimliklerine üç yıl boyunca el konulabilecek. Söz konusu kişilere bu süre içinde sadece bürokratik işlemlerde geçerli olacak ve ‘yurtdışına çıkışları yasak’ ibareli yedek kimlik verilmesini öngörülüyor.

Mevcut yasalara göre hakkında ‘yabancı terör gruplarına destek vermek üzere ülkeyi terk etme’ şüphesi bulunan kişilerin pasaportları iptal edilebiliyor. Federal Meclis’te oylanmadan kabul edilen yasa tasarısı Eyalet Temsilciler Meclisi’nin onayı sonrasında kanunlaşacak.

Reklamlar