Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov, Alman-Bulgar Sanayi ve Ticaret Odası temsilcileriyle görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Alman iş dünyasının, 2017 yılında Bulgaristan’a 130 milyon avro yatırım yaptığı ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin rekor seviyede artış gösterdiği belirtildi.

Karanikolov, “Geçen yıl, yüzde 10’luk artışla 7,295 milyar avroya ulaşan rekor seviyede bir ticaret hacmimiz oldu. Daha da iyi sonuçlar elde edebileceğimizden eminim” diye kaydetti.

Görüşmede ele alınan konular arasında idari yük, şirketlerin personel yetersizliği ve teknolojilerin gelişiminin yol açtığı değişiklikler yer aldı.

Bakan’ın ifadelerine göre özel sektöre yönelik düzenleyici rejimleri azaltmak için çabalar sarf edilecektir. Amaç, onların minimum Avrupa Birliği mevzuatı gerekliliklerine indirgenmesidir.

Fakat personel yetersizliği sorunu iş dünyasının temel sorunları arasında olmaya devam ediyor. Alman-Bulgar Sanayi ve Ticaret Odası tarafından yapılan iş iklimine ilişkin ankete katılanların ilk kez birinci sorun olarak personel yetersizliğini belirttikleri anlaşıldı.

Karanikolov, bu yönde sıkı çalışmalar yürütüldüğünü ve önlemler arasında Ermenistan, Ukrayna ve Moldova gibi üçüncü ülkelerden işçi getirmeye yönelik prosedürün kolaylaştırılması da bulunduğunu söyledi.

Bakan, ikili eğitim modelinin ve yeni bir mesleki eğitimin teşvik edilmesinin yanı sıra bu tür eğitimlerin faydalarına ilişkin daha kapsamlı kampanyalar yürütülmesinin iş dünyasının ihtiyaç duyduğu yüksek kalifiye elemanların oluşturulmasına yol açacağını düşünüyor.

Bakan, “İş dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda sanayi bölgelerinde mesleki eğitim merkezleri kurulmasını düşünüyoruz” dedi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar