Ceviridir

Tarih: 22 Şubat 2017

Küresel siyasete Rusya açısından bir bakış.

 

Rusya’nın hazırlıkları ne yöndedir?

Kremlin kendisine tamamen sadık rejimler peşinde.

 Pavel Danilin

Birleşik Amerika’nın memleketimizdeki askeri hava alanlarına tank top indirdiği şu günlerde Rusya ulusal çıkarları görüşünü açıklayan, Politik Analiz Merkezi Genel Müdürü, siyaset bilimci Pavel Denilin şöyle yazdı: “Bulgaristan Rusya Federasyonu’nun öncelikli çıkarları bölgesinde bulunuyor. Dış güçler her hareketi Moskova tarafından sert tepkiyle karşılık bulmalıdır.”

Centerforpoliticanalisiz.ru – yayınından alınmıştır.

Er ya da geç Rusya’nın, Ukrayna, Beyaz Rusya, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Moldova’nın kendi ulusal çıkarları bölgesinde bulunduğunu, herkesin duyacağı bir şekilde beyan edeceğini beklemeliyiz.

Bu bölgelerde dış güçlerin her hangi bir etkinlikte bulunması, ancak Rusya’nın izniyle, ancak Rusya’nın tanıdığı sürede ve yapılan Rusya’nın ulusal çıkarlarına ters düşmediği müddetçe mümkün olabilir.

Er ya da geç Rusya’nın, Türkiye, Letonya, Lituanya, Estonya, Bulgaristan, Moğolistan, Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan’ının Rusya Federasyonu’nun öncelikli menfaatleri bölgesine girdiğini herkesin duyacağı bir şekilde beyan edeceği günün geleceğini kabul etmeliyiz.

Bu çemberin üçüncü dairesine Finlandiya, Almanya, Polonya, Romanya, Afganistan, İran, Kuzey Kore, Suriye giriyor. Bu devletlerin toplamı Rusya devlet çıkarları alanına giriyor ve Moskova yönetimi bu devletlerle olası en olumlu ilişkiler geliştirmek zorundadır. Bizim için en uygun olan bu devletlerde Rusya’nın dediğini iki etmeyecek tamamen sadık rejimlerin yönetimde bulunmasıdır. Polonya ile Romanya’nın bir haftada bu yola sokulmasının zor olacağını biliyoruz, fakat uzun vadeli gelecekte her şey bu doğrultuda gelişmelidir ve biz durumun bu yönde ilerleme kaydedeceğine umut bağlamış olduğumuzu gizlemiyoruz.

Anlaşılır sebepler dolayısıyla iyi ilişkiler yürütmemiz gerektiğine inandığımız, fakat Moskova’nın bu eğilime güçlü etki göstermesinin olası görünmediği Çin ise, bu devletin toplamı dışında bir yerde bulunuyor. Bu siyasi rotanın güçlendirilerek sürdürülmesi, ancak Pekinle ilgili samimi ve dürüst bir tutumla iyi düzeyde dış ekonomik ilişkilerin varlığı ve güçlü bir nükleer kalkanla olasıdır.

Rusya ulusal çıkarlarına giren ülkelerle ilgili olarak ise, bu devletlere Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği döneminde olduğu gibi bir devlette toplanarak birleşmeye gönüllü olarak katılma hakkı tanınmalıdır.

Yukarıda adı geçen devletlerin vatandaşı olan ve soy kimliklerini “Rus” olarak tanımlayan veya daha önce Rusya Sosyalist Federatif Sovyet Cumhuriyeti’nde daimi ikamet hakkıyla yaşamış olan kişilerin her birine Rusya Federasyonu konsolosluklarına veya polis amirliklerinde adres kaydı yapan bölümlere başvuruda bulunarak otomatik olarak Rus vatandaşlığı alma hakkı tanınmalıdır.

Bulgaristan’da en fazla izlenen Faktıor.bg yayınında da yayınlanan Pavel Danili’nin bu yorumu Rusya Federasyonunun yeni ulusal çıkarlar siyasetini ortaya koyduğu gibi, Kremlin rejimine tamamen sadık bağımlı bir  devlet olarak gördükleri Bulgaristan siyasetini de gün ışığına çıkarıyor. 22 Şubat seçimlerinden sonra memleketimizi yönetmeye heveslenen Hak ve Özgürlük Hareketi, Bulgaristan Sosyalist Partisi, ABV ve “Ataka” gibi bazı partiler daha şimdiden bu senaryoya tamamen uygun hareket ediyor ve izlenen siyaset çizgiyle Bulgaristan’ı Kremlin’in kucağına itiyor.

Reklamlar