Edirne Valiliği’nin Akademi Edirne projesinin ardından, “Akademi Rumeli” projesi Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan törenle başladı. Akademi Rumeli projesi kapsamında sekiz Balkan ülkesinden 150 üstün yetenekli Türk öğrenciye Edirne’de 10 gün süreyle, otuz sanatçı tarafından sanat eğitimi verilecek.
akademi-rumeli-edirnede-basladi
Balkanlar’da edebiyattan düşünceye, güzel sanatlardan sahne sanatlarına, lise ve üniversite kuşağındaki 17 – 25 yaş aralığında üstün yetenekli Türk çocukları 10 süre ile Edirne’de atölyelerde sanat eğitimi görerek, sanat atölyeleri bağlamında 30 yazar-çizer, yönetmen, sanatçı ile bir araya getirmek, bu çerçevede Türkçelerinin gelişmesine, ufuk ve vizyon gelişmesine ve yarının sanatçılarının yetişmesine zemin hazırlanacak.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Edirne Valisi Hasan Duruer, “17 Ağustos 2012 tarihinde Edirne’de göreve başladığımda valiliğe çıktığımda şunu gördüm. 1361 yılında Lala Şahin Paşa ile başlayan uzun bir liste. Osmanlı’dan beri Cumhuriyet’le süren tam 199’uncu valiyim. Cumhuriyet’in de 40’ıncı valisi olmaktan dolayı büyük şeref duyuyorum. Bu da şunu gösteriyor, Edirne ne kadar büyük bir medeniyete ne kadar büyük bir tarihe, kültüre ev sahipliği yapmış olmanın hazzıydı. Bir şeyler yapmak gerekiyordu. Bunun için de kendimize misyonlar tayin etmemiz, şehre de bir vizyon. Ben kendime iki vizyon seçtim. Bunlardan bir tanesi tabi valilik görevlerinin dışında geçmişi günümüze taşımak, ikincisi de Balkanlar’dı. Çünkü tüm Balkanlar Edirne’den fethedilmiş, yüzlerce yıl Edirne’den idare edilmiştir. Balkanlarla ilgili bir şeyler yapmak gerekiyordu. Ne yapabilirdik? Ancak gönül, kültür birliğini oluşturabilirdik. Burada yapacağımız sosyal faaliyetlerle oradaki soydaşlarımıza, vatandaşlarımıza sahip çıkmanın erdemini gösterebilirdik” dedi.

Bundan bir süre önce Edirne Akademi adı altında buna benzer bir çalışmayla 40’tan fazla kültür insanını, edebiyatçıyı, sanatçıyı, fikir insanını öğrencilerle bir araya getirdiklerini belirten Duruer, “Yaklaşık 288 öğrencimizle buna benzer faaliyetler yaptık. Amacımız bir farkındalık meydana getirebilmek. Sadece televizyon, gazetelerde gördüğünüz insanlarla sizleri buluşturabilmek ve kültürümüze katkı sağlamaktır. Sürekli Balkanlar’dan öğrenci getiriyoruz; Edirne’yi, Çanakkale’yi ve İstanbul’u gezdiriyoruz. Bu faaliyetlerde en büyük desteği veren dış Türkler ve akraba topluluklarıdır. Kısmet olursa Edirne Akademi adı altında yine bir çalışmamız devam edecek, bu tür faaliyetlerimiz sürecek. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Programa katılan sanatçıların konuşmalarından sonra, öğrencilerin katılımıyla atölye çalışmaları başladı.

Edirne Valiliği’nin ev sahipliğindeki ‘Akademi Rumeli’ projesi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından destekleniyor.

 

İHA

Reklamlar