Avrupa Birliği (AB) Basın Merkezinden verilen bilgiye göre dün akşamki toplantıda Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ni onaylamamış 11 AB ülkesini onu onaylamaya çağırdılar.

İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi, şimdiye kadar Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Slovakya ve Birleşik Krallık tarafından onaylanmamıştır.

AP milletvekillerinin büyük bir çoğunluğu, bu ülkelerin sözleşmeye kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda mümkün olan en iyi yol olduğu gözüyle bakmadıklarından dolayı duydukları üzüntüyü ifade ettiler. Bazı ülkelerin metni onaylama konusundaki isteksizliğinin, sözleşmede kullanılan “Gender”, yani “sosyal cinsiyet” tanımının yanlış anlaşılmaları ve onunla ilgili yanıltıcı iddialara dayandığını vurguladılar. AK ve AB Konseyi’ni sözleşmenin hızlı bir şekilde onaylanması için adımlar atmaya çağırdılar.

Bazı milletvekilleri buna karşı çıktılar ve tanımın ideolojik bir yük olduğunu söylediler. Onlar, AB’nin bu konularda yetkin olmadığına ve her toplumun iç düzenine saygı göstermesi gerektiğine işaret ettiler.

AK, sözleşmenin amacının, başka hiçbir gizli amaç beslenmeden kadınlara yönelik şiddeti önlemek olduğunu belirtti. Kadına yönelik şiddetle mücadelede en kapsamlı uluslararası anlaşma olan İstanbul Sözleşmesi, 2011 yılında Avrupa Konseyi tarafından kabul edildi. Ağustos 2014’te yürürlüğe giren sözleşme Haziran 2017’de AB tarafından imzalandı.

Avrupa Komisyonuna göre AB’de her üçüncü kadın, 15 yaşından sonra fiziksel ve / veya cinsel şiddete maruz kalmıştır. Kadınların yarısından fazlası cinsel taciz mağduru oldu ve her 20 kadından biri tecavüze uğradı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar