Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2011 yılında cuma namazı sırasında bir grup tarafından Sofya Banya Başı Camii’ne karşı yapılan saldırıyla alakalı Bulgaristan‘ı cezalandırdı. Cuma namazı öncesi caminin yanında protesto yapan aşırı milliyetçi Ataka Partisi, ibadet edenlere saldırmıştı. Olaydan etkilenen Veli Karaahmet, iç hukuk yolları tükenince Strasbourg merkezli mahkemede dava açmıştı.

AİHM, Veli Karaahmet’e maddi olmayan zarardan dolayı 3 bin Euro para ödenmesi ve ayrıca 4 bin 668 Euro mahkeme masraflarının da Bulgaristan tarafından karşılanmasına karar verdi. Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde dini ibadetlerin serbestçe yapılmasına imkan tanıdığını hatırlattı.

Karar metninde olayla ilgili Bulgaristan‘da 7 kişinin mahkemeye sevk edildiği fakat bir sonuç alınamadığı belirtildi.

20 Mayıs 2011’deki olayda , ezan sesini protesto etmek için cami önüne gelen parti sempatizanları sloganlar atmış, camideki hatibin vaaza başlamasıyla göstericiler cemaati ıslıklamaya başlamıştı. Daha sonra göstericilerden biri hoparlörü götürmeye niyetlenince, Müslümanlardan bir grup, bunu engellemeye çalışmış, dışarıda namaz kılan cemaatin üzerine yumurta, taş ve sopalar atılmıştı. Ataka Lideri Volen Siderov, olay yerine gelerek polisleri suçlayıp İçişleri Bakanı’nın istifasını istemişti. Olay esnasında dışarıya serilen seccade halılardan bazıları da göstericiler tarafından yakılmıştı.

Reklamlar