Son yıllarda otizm rahatsızlıkları ve özel eğitim ihtiyaçlı insanların sayısı artıyor, stres ve gerginlik ise birçok insanın yaşam kalitesini kötüleştiriyor. Son zamanlarda yaygınlık kazanan bir icat olan “ağırlıklı battaniye” ise ilaç ve tıbbi bir yöntem olmamakla birlikte, ağır ruhsal problemlerin hafifletilmesine ve çözümüne yardımcı oluyor. Farklı uzmanların önerdiği bu yöntem, 35’ten fazla rahatsızlıkta etkili oluyor. Birçok kişi ise söz konusu bu battaniyeyi uykusuzluk ve uyku sorunlarına karşı kullanıyor. Etkilerine gelince, araştırmacılar battaniye ağırlığının insanlara güven hissi verdiğini tespit etti. Ağırlıklı battaniye ile uyumak birisine sarılıyor hissi yarattığından, sinir sistemi rahatlıyor. Borislava Kostova bu konuda daha fazla bilgi veriyor:

“Ağırlıklı battaniyeler vücudumuza baskı yaptığı sırada vücudumuzdaki serotonin salgılanımı artar ve böylelikle rahatlarız. Serotonin ise uyumamızda yardımcı olan hormon melatonine dönüşür.

Antidepresan ilaç kullanımı gerektiren durumlarda bu battaniye etkili oluyor. Elbette bu yöntem tıbbi ilaçların yerini alamaz, ancak çocuklarda da, yetişkinlerde de terapiyi destekleyici bir yöntem olabiliyor”.

Uzmanlar, hafif battaniyelerin sinir sistemini sadece uyardığını, ağırlıklı battaniyelerin ise vücuda uyguladığı baskıyla insanları rahatlattığını ve gevşettiğini tespit etti” diyor.

Otizm sorunu olan çocuklarda ağırlıklı battaniye kullanımı, endişeleri hafifletiyor ve ruhsal dengeye yardım ediyor. Çocuk felci hastalığında, hasta kasların yumuşaması ve gevşemesini sağlıyor. Yetişkinlerde ise uykuyu düzenliyor.

Birçok çocuk hastanesi ve psikiyatri kliniğinde anksiyete ve uykusuzluk sorunu olan hastaları tedavi etmek için ağırlıklı battaniyeler yıllardır kullanılmaktadır.

Ağırlıklı battaniyelerin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu veya Asperger sendromuna sahip hastalara iyi geldiği kanıtlanmıştır.

Uyku sorunu yaşayan yetişkinler ve çocuklar ağırlıklı battaniyeyi kullanabilir. Borislava’nın yaptığı battaniyeler 10×10 çapında rengarenk kutucuklardan oluşuyor, içine ağırlıklar yerleştiriliyor ve her kare belli bir ağırlık oluşturuyor. Borislava yapımda sadece yüksek kaliteli pamuk kumaş ve iki tür vata kullanıyor. Ağırlık için ise mercimek büyüklüğünde polipropilenden yapılmış tanecikler koyuyor. Battaniyeler çocukların ağırlığıyla bağdaştırılıp, karmaşık matematiksel denklemlerle hesaplanıyor.

“Ağırlıklı battaniye, vücut ağırlığının %10’u kadar olmalıdır. Ağırlık için kullanılacak malzemeler ise battaniye içinde dengeli olarak paylaştırılmalıdır. Örneğin bir insan 50 kilogram ise, battaniye 5 kilogram olmalı ve ağırlığı eşit paylaşılmalı,” diyor Borislava Kostova.

Ağırlıklı battaniyeler 40 derecede çamaşır makinesinde yıkanıyor ve içindeki malzemeler zarar görmüyor.

Borislava Kostova küçük çaplı bir üretici. Bütün battaniyelerini elde dikiyor. Bir başka hedefi de, kucakta ve dizlere özel battaniyeler hazırlamak. Borislava ek finansman veya ihtiyacı olan kişilerin bu battaniyeleri alıp, ücretsiz olarak üzerinde denemelerini istiyor. İlk battaniyeyi bir logopedi merkezinin siparişi üzerine hazırlamış. Üzerindeki parlak, yumuşak ve kabartmalı desenler ile çocukların gözleri de bayram ediyor.

 

Çeviri: Sevda Dükkancı, BNR

Reklamlar