Yakınlarda Bulgaristan, Kabil’e bir uçuş ile ilk grup Afganistanlı mülteciyi ülkesine iade edecek. Burada Harmanli’deki mülteci kabul merkezindeki kargaşalara katılan yaklaşık 50 kişi söz konusudur. Onların hepsi Bulgaristan’a yasa dışı girmiştir, ülke topraklarında düzenlenmiş statüsü yoktur ve kendileri gönüllü olarak ülkelerine iade edilmelerini istemiştir. Gönüllü olarak, çünkü Bulgaristan’ın ancak transit bir nokta olduğu zengin Batı Avrupa’ya devam etme isteği gerçekleşmemiştir. İlk mülteci grubunun iade edilmesi, iki ülkenin başbakanları Boyko Borisov ile Abdula Abdula arasında 1 Aralık’ta görüşmeden sonra hızlandırıldı.

Ülkede daha yaklaşık 5 bin Afganistanlı mülteci kalıyor. Onların kaderi de buna benzeyecek ve iki ülke arasında gelecek geri kabul anlaşmasına bağlı olacak.

Başbakanların anlaşmasından içişleri bakanlarının yönetimi altında aktif belge hazırlığı başlıyor. Afganistanlılar, Bulgaristan’a yasa dışı olarak giriş yapanların önemli bir kısmını teşkil ediyor, ancak iade edilmesi mülteci sorununu pek çok kolaylaştırmıyor. AB’nin Türkiye ile mülteci sözleşmesinden sonra güney komşumuzdan yeni mülteci akını çok azaldı, ancak Bulgaristan’dan Batı Avrupa’ya komşu Balkan ülkeleri üzerinden ve özellikle Sırbistan üzerinden mülteci baskısı çok pekişti. Böylece mülteci sorunu iç sorun oldu. Yeni kaygılar, Batı Avrupa’dan Bulgaristan’a geri gönderilen mülteci sayısının gelecek artması için sinyallerden dolayı artıyor. Bu hafta yürütme organlarının mülteci sorununun çözümlenmesindeki etkinliği soru işareti yarattı. Afganistan vatandaşlarının iade edilmesi için beklentiler dolu bir hafta başlıyor. Göç süreçlerinde ve onların yönlerinde ne olacak kimse bilemez.

Reklamlar