Dr.Halide ÜMİTFER

HÖH milletvekili Hüseyin Hafızov ile bir söyleşi.

SORU: İlgili yasa önerisi henüz mecliste onaylanmamış olsa da, bir yanda devlet ve belediyeler öte yanda ise bütün ülkede mülklerinin geri verilmesinde ısrar eden Baş Müftülük arasında ciddi bir gerginlik var. Köstendil, Karlovo, Stara Zagora kentlerinde durum patlama tehlikesi gizliyor. Belediye başkanları protestoların başına geçti. Neden böyle oldu?

YANIT: – Herkesin kendinin olmayan bir şeyi ele geçirmek istemesinde, anlaşılmayan bir şey yok. İnşa etmeden, sonradan ele gasp edileni iade etmeme durumu söz konusudur.Ayar duygusu olmayan herkesin göstereceği normal tepki diyebilirim. Ben, camilere büyük ilgi gösteren Belediye başkanlarına, cami, medrese ve külliyelerimize adaleti çiğneyerek el atmaya çalışacaklarına, gelecek kuşakların kendilerine iyi dileklerde bulunması için, kültür anıtı olarak da ayakta kalacak ibadethaneler kurmaya başlamalarını tavsiye ediyorum. Camilerimizin belediye başkanlarının ne işine yarayacağı konusunda benim de hiçbir bilgim yok. Ben, kendilerine yıkılmaya başlayanları hiç olmazsa onarmasını öneriyorum. Bunu yaptıklarında Müslüman ibadethanelerine saygı ve takdirlerini göstermiş olurlar. Belediye başkanları ile bir kısım vatandaşın protestolarının İslam ve Müslümanlara karşı olan genel düşmanlıktan bir parça olduğuna kuşkuyla bakıyorum.

SORU: Bulgaristan’da Belediye Başkanları yüzünden yıkılan cami ve medrese var mı?

YANIT: – Var tabii. Cami ve medreseleri gidip görseniz ne kötü durumda olduğunu görürsünüz. Küstendil, Dupnitsa ve Razgrad “İbrahim Paşa” camilerini gidin görün. Zamanla bakımsızlıktan yıkılıyorlar. Siz gibi araştırmacı gazetecilerden her biriniz devletin ve belediyelerin mülkünde olan tapınak yerleri ile kültür anıtlarının yürekler acısı durumları hakkında yazı yazabilirsiniz. Belediye başkanlarının ibadet yerlerimizin ve kültür anıtlarımızın kendiliğinden yıkılmasını seyretmek için mülk sahibi olarak kalmaya çalıştıklarına kuşkum var. Bu eserlerin korunması ve konserve edilerek yaşatılması için tehlike arz eder. Art niyetli olmadıklarını umut ederim.

SORU: Baş Müftülüğün vakıf mallarını mahkeme kararıyla geri alma çabaları ardında Türkiye başta olmak üzere, bazı dış ülke menfaatleri olduğu iddiaları dikkat çekiyor.

YANIT: Bu gibi savlar, ulusal güvenliğimiz için incitici ve tehlikelidir. Benzer iddialarda bulunanların sözlerine dikkat etmelerini tavsiye ediyorum. 10 – 16 Ocak 2014, 168 SAAT Gazetesi.

Reklamlar