İçişleri Bakanı Tsvetlin Yovçev, Türkiye sınırındaki Elhovo (Kızılağaç) kentinde yaptığı açıklamalarda ‘Bulgaristan, Avrupa Birliği’nde güvenilir bir ortak olduğunu kanıtlamıştır. Bir yandan kendi üzerimizde büyük bir yük varken AB’nin sınırlarını koruyabileceğimizi gösterdik’ dedi.
tsvetlin-yoncev-bulgaristan-icisleri-bakaniBulgaristan daha önce de Avrupa Komisyonu’ndan, çoğu Türkiye ve Yunanistan sınırından geçerek ülkeye gelen ve Suriye kökenli sığınmacılara barınma sağlamak için mali destek talebinde bulunmuştu.
Şu anda bin 465’i Suriyeli olmak üzere toplamda 4 bin 10 kişi Bulgaristan’dan sığınma talep ediyor. Bakanlık verilerine göre henüz başvuruda bulunmayan bin kadar kişi daha sınırlarda bekletiliyor.
Ülkede bin 100 kişi kapasiteli üç mülteci merkezinin dolması üzerine hükümet, yeni sığınmacı tesisleri bulunana kadar insanları hapishanelerde tutuyor.
Yovçev, mültecilerin bir kısmının diğer AB ülkelerine taşınması için olanakları araştıracaklarını söyledi.
Başsavcı Sotir Çatsarov ise bölgedeki savcılara, bu yasadışı bile olsa sınırı çocuklarıyla birlikte geçmeye çalışanların cezalandırılmamasının ‘meşru’ olduğu uyarısında bulundu.
Suriye’de iç savaşın patlak verdiği 2011’den bu yana 2 milyonun üzerinde kişi ülkeden kaçtı. Bu kişilerin çoğu Lübnan, Türkiye, Ürdün ve Irak’a sığındı.
Euractiv
Reklamlar