Avrupa Birliği’nin çiftçilere sağladığı sübvansiyonlar kısıtlanacak. Bu yıl şubat ayında yapılan son hesaplamalara göre 2020 yılında çiftlik sahipleri hektar başına 228 euro para alacak. Bu para 2011 yılında yapılan hesaplar sırasında belirlenen miktardan 5 euro daha az.
tarlaBuna rağmen çiftçiler dekar başına şuan kinden daha fazla yardım alacak. 2020 yılına kadar AB’den sağlanan dekar başına yardım parasının miktarı yavaş yavaş yükseltilecek ve şimdi verilen 22 levadan iki misliye yakın daha fazla olacak.

Bunların açıklandığı Avrupa Komisyonu’nun 2014-2020 Ortak Tarım Politikası’nı uygulamaya hazır olup olmamasına ilişkin yapılan tartışma toplantısında AB Milletvekili Mariya Gabriel, “AB’nin çiftçileri finanse etmek için bütçesinin tümü, muhtemelen yüzde 11 oranında azaltılacak” diye yorumladı.

Gabriel, bunun yine de ilk önce öngörülen sübvansiyonların yüzde 17 oranında kısıtlanmasından daha iyi bir varyant olduğunu vurguladı. Fakat tüm AB üyesi ülkelerin çiftçilere sağlanacak bütçenin daha az kısıtlanması için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Çiftlik sahipleri, “En iyimser varyant bütçenin 2007-2013 döneminde olduğu gibi kalmasıdır. O zaman bile bize ayrılan paralar üye ülkelerin sayısının artması beklendiği için daha az miktarda olacak, çünkü en son miktar para bu ülkeler arasında paylaştırılacak” diye yorum yaptılar.

Standart gazetesi, bütçeyle ilgili nihai karar ve 2014 yılından sonra Ortak Tarım Politikası’nın uygulanacağı kuralların Haziran ayına kadar belli olması gerekiyor, diye bildirdi. Bu olmazsa yeni program dönemi muhtemelen 2015 yılından itibaren uygulanmaya başlayacak.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar