Avrupa Birliği’nin yeni 2014-2020 program döneminde Bulgaristan’a tarım sektörü için 7 milyar euro verilecek. Bu Avrupa Komisyonu Temsilciliği’nin düzenlediği forumda açıklandı. tarla-arazi

Foruma Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Zinaida Zlatanova, sosyal demokratlar ve liberallerin grubundan AB milletvekilleri İvaylo Kalfin ve Filiz Hüsmenova ve Gıda Güvenliği Kurumu Başkanı Plamen Mollov da yer aldılar.

AB Milletvekili İvaylo Kalfin, “Kaynaklar ülkemizin 2007-2013 döneminde aldığı kaynaklara bakılırsa, 2 milyar leva arttırılmıştır” dedi. Onlardan 5,5 milyar euro doğrudan ödemeler, 1,5 milyar euro ise Kırsal Kesimlerin Kalkınması Programı kapsamında sağlanacak.

Başbakan Yardımcısı Zinaida Zlatanova, tarım için verilen kaynakların arttırılmasının Bulgar çiftçilerinin aldığı sübvansiyonların AB ülkelerinde yapılan yardımların ortalama düzeyine eşit olmasına ilişkin AB politikasının bir parçası olduğunu belirtti.

Zlatanova, hükümetin her bir durum için varyantlar geliştiremez olduğundan ilgili vatandaş ve çiftlik sahiplerinin aktif olarak Avrupa programları hakkında bilgi aramaya çağırdı.

Önemli bir yenilik de 150 bin euro üzerinde doğrudan ödemeler alan çiftçiler bu miktarın aşıldığı durumlarda kısıtlamalara tabi tutulacaklar. Minimum tutar, belirlenen 150 bin eurodan en fazla yüzde 5 oranında olabilir, ancak devletler bu yüzdeyi arttırmayı seçebilirler.

Kalfin, “Tarım politikası yenilikleri arasında genç çiftçilerin 5 yıllık bir süre için yüzde 25 daha yüksek sübvansiyonlar alacağı olmasıdır” diye kaydetti. Onun ifadesine göre, bu tarım faaliyetlerinin teşvik edilmesiyle bu bölgelerde bulunan nüfusun oralarda kalmayı tercih etmesi amacıyla yapılıyor. Ayrıca büyük ve orta miktarda sübvansiyon alan veya Bölge Kalkınma Programına dahil olan çiftçiler sicile kayıt olacaklar. Kalfin, şu anda doğrudan ödemelerin yaklaşık yüzde 80’inin çok az sayıda çiftçiler tarafından alındığına dikkat çekti.
Tahıl üreticileri, meyve yetiştiricileri, hayvan üreticileri ve diğer çiftçilere yapılan doğrudan ödemelerin bir kısmının tutulması öngörülüyor. Bu kaynaklar, kuraklık ve doğal afetler durumunda tazminat ödenmesi için kullanılacak, ama o yıl içinde böyle şeyler yaşanmadığı takdirde tutulan sübvansiyonlar gelecek yıl çiftçilerin hesaplarına yatırılacak.
Kalfin, “Avrupa Birliği, tarım bütçesini sınırlamaya başladı. 2014-2020 dönemi için tarım bütçesi AB’nin genel bütçesinin yüzde 38’ini oluşturuyor. 2007-2013 döneminde de bu miktardaydı” diye belirtti.

Kalfin, “2016 yılında Avrupa Birliği’nin 2014-2020 dönemine ilişkin genel bütçeyi gözden geçirmesi bekleniyor. O zaman ekonomik durumun iyileştiğine dair göstergeler olursa, şimdi Avrupa Komisyonu ile müzakere olunan AB programları miktarının arttırılması pek mümkün” diye sözlerine ekledi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar