Bulgaristan Ulusal Radyosu’na (BNR) konuşan Parlamento Tüketici Koruma Komisyonu (KZP) Başkanı Dimitır Margaritov, “Tek tip Avrupa standartlarına uymayan Bulgar mallarıyla ilgili ciddi sorunlar bulunmamaktadır” diye bildirdi.

Margaritov, yine de bazı durumlarda gerekliliklerle tutarsızlık gösteren genelde kıyafetler ve özellikle çocuk kıyafetleri sunulduğunu vurguladı.

KZP Başkanı, “Bu kesinlikle kitle halinde görünen bir şey değildir. Tespit ettiğimiz ve dolayısıyla yasakladığımız Bulgaristan’da üretilen malların, tehlikeli malların ortak kataloğundaki payı çok büyük değil” diye belirtti ve standartlara uyulmamasının daha çok Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerde görüldüğünü sözlerine ekledi.

Margaritov, çocuk yetiştirme ve eğitimi ile ilgili bebek arabaları, kaykaylar, bahçe mobilyaları ve diğer çeşitli mallar gibi pazarımızda dağıtılan en tehlikeli ürünler dahi Bulgaristan’da çeşitli malların test edilmesi için laboratuvarların olduğunu söyledi.

Margaritov, tehlikeli mallar tespit edildiğinde, onları standartlarla uyumlu hale getirmek için yeniden tasarlanabildiğini söyledi. Ancak bu mümkün değilse, yasağın getirilmesi ve piyasada pazarlanan ilgili miktarların ele geçirilmesinden sonra tehlikeli ürünlerin imha edilmesi gerekir.
Margaritov, AB ülkeleri uyarı sistemi RAPEX (Yiyecek dışı tehlikeli ürünler için düzenli uyarı sistemi) ile ilgili de yorum yaptı. KZP Başkanı, “RAPEX, bir ülkede tespit edilen tehlikeli mallara ilişkin verilerin tüm diğer ülkelere çok hızlı bir şekilde gönderilmesini sağlayan bir sistemdir” dedi.

Margaritov, böyle durumlarda kontrol makamlarının bu tür tehlikeli malları pazarda saptamak ve nihai olarak geri çekmek için harekete geçebileceğine dikkat çekti. Margaritov tarafından yönetilen komisyon, tüketicilerin İnternet üzerinden erişilebileceği tehlikeli malların listesini bulundurur. Tüketiciler, tehlikeli malların dosyalarının içerdiği işaretlerle tanışabilirler ve malların renkli fotoğrafını görebilirler.

KZP Başkanı, “Sistem verileri, Avrupa pazarında bulunan tehlikeli malların yarısından fazlasının Çin menşeli olduğunu göstermektedir” diye vurguladı, ancak onların paylarının, yaklaşık 2/3’ünün olduğu önceki yıllara göre düştüğünü kaydetti.

Margaritov, “Tabii ki, önemli bir payı da bizim komşumuz Türkiye’ye aittir. Tehlikeli olan Bulgar malları oldukça azdır” diye belirtti.

Margaritov, bunun üretim payının çok olmamasından başka Bulgar tüccarlarının, malların parametrelerini tanımlayan bu standartların varlığından haberdar olmalarından ve gittikçe daha çok onlara uymaya çalışmalarından kaynaklandığını söyledi.

Tehlikeli malların yaklaşık 1/4’ünün AB ülkelerinde üretildiğini belirten Margaritov, ancak onların arasında bazıları potansiyel tehlikeli olarak tanımlanabilir, farklı tip sistem ve bileşenlerde çalışan bir dizi düğüm, element ve akü içeren başlıca motorlu taşıt araçları bulunduğunu kaydetti.
Dimitır Margaritov, piyasaya tehlikeli ürünler sunan tüccarların, ihlalin miktarına ve ciddiyetine bağlı olarak 5000 ile 25 000 leva arasında değişen bir cezaya tabi olduğunu belirtti.

Tüm vatandaşların dikkatli ve aktif olmaları ve hatta tatil günlerinde bile 24 saat açık telefon, ya da yönettiği komisyonun web sitesi aracılığıyla komisyonun nöbetçi ekiplerine ihbar ve şikayet etmeleri çağrısında bulundu.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar