AB’de yoksulluk nedeniyle 117 milyon kişi sosyal dışlanma yaşarken, yoksulluk veya sosyal dışlanma riskinin en yüksek olduğu ülke Bulgaristan, en düşük ülke ise Çekya oldu.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, kıtada geçen yıl nüfusun 23,4’üne karşılık gelen 117,5 milyon kişi, yoksulluk ya da sosyal dışlanma riskiyle karşı karşıya kaldı.

Söz konusu oran, Bulgaristan’da yüzde 40, Romanya’da yüzde 38,8 ve Yunanistan’da yüzde 35,6 seviyesinde ölçüldü.

Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski en düşük ülke ise yüzde 13,3’lük pay ile Çekya olurken, Çekya’yı yüzde 16,6 ile Finlandiya, yüzde 16,7 ile Danimarka ve yüzde 16,8 ile Hollanda izledi.

Yoksulluk veya sosyal dışlanma riskini oluşturan unsurlar ayrı ayrı ele alındığında, AB nüfusunun yüzde 17,2’si yoksulluk seviyesinin altında gelir seviyesine sahip bulunuyor.

Maddi açıdan yoksulluk kriterine göre, nüfusun yüzde 7,5’i faturalarını ödeme, evlerini ısıtma gibi temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor.

Son açıklanan verilere göre İtalya’da da zengin ve fakirler arasındaki uçurum gittikçe derinleşiyor.

İtalya’da yaklaşık 4 milyon insan yoksulluk içinde yaşıyor.

Ayrıca 18 milyon kişi fakirlik veya sosyal dışlanma riski altında. Son 35 yılda İtalya’daki gelir dağılımındaki eşitsizlik diğer OECD ülkelerinden daha fazla arttı.

2008 ve 2014 yılları arasında ortalama gelir yüzde 11 düştü. Bu oran ortalamanın altında kazanılanlar için ise yüzde 24 oldu. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre dünya halkının yüzde 11’i, yani 767 milyon kişi, yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

 

İLKHA

Reklamlar