1 Temmuz tarihinden itibaren Lüksemburg Büyük Dükalığı Letonya’dan AB’nin dönem başkanlığını devraldı. Topluluğun kurucularından biri olan ülke, 12. kez Konsey’in başına geçti.“Lüksemburg başkanlığı döneminde AB ve Bulgaristan’ın yeri” adı altında düzenlenen açık tartışma toplantısında konuşan Dışişleri Bakanlığı Daniel Mitov, Bulgaristan’ın Lüksemburg başkanlığının öncelikli hedeflerini paylaşmakta olduğunu öne sürdü. Toplantıya Lüksemburg’un Bulgaristan Büyükelçisi Jean Faltz da katıldı.

“AB Konseyi tarafından 2014 yılının 26 ve 27 Haziran tarihinde onaylanan stratejik gündem, önümüzdeki 5 yıllık döneme ilişkin Birliğin esas önceliklerini belirlemektedir. Bizim hazırladığımız programda, devamlılığa ve bu stratejik gündeme ağırlık verilmektedir. Lüksemburg başkanlığının programı bu yedi esas hedefe odaklı olacak. Ekonomik büyüme ve istihdamın sağlanması amacı ile yatırımların teşvik edilmesi, sosyal süreçler ve entegrasyonun artırılması, göçün üstesinden gelinmesi, birleşik piyasanın canlandırılması, Avrupa’nın rekabet gücünün küresel düzeye taşınması, sürdürülebilir kalkınmanınn özendirilmesi ve AB başkanlığının global arenadaki rolünün artırılması bu hedefler arasında yer almaktadır.”

Dışişleri Bakanı Daniel Mitov ise “AB’nin cari başkanlık döneminde Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen alanına katılmaları kararının alınması yönünde çalışacağız dedi ve Bulgaristan için öncelikli olan konulara ilişkin şunları belirtti:

“AB içindeki taahhüdümüz ve etkinliğimizi ispatlamış olduğumuza inanıyorum. Entegrasyonumuz Schengen katılımı ile devam etmeli, çünkü biz teknik olarak hazırlıklı olduğumuzu gösterdik. Şimdi her zamanknden çok Schengen alanının genişlemesi ile sınırlarımız güçlenecek ve yasa dışı göç ve terörle mücadelede AB’nin kenetlenmiş olduğuna dair güçlü bir siyasi sinyal verilecektir. Lüksemburg başkanlığının AB içindeki göç konusunu öncelikli hedefleri arasında tutma niyetini takdir ediyorum. Dış sınır olarak Bulgaristan, en büyük göç baskısı gören ülkelerden biridir. Kilit önem taşıyan üçüncü ülkelerle geri iade anlaşmalarının etkin bir şekilde uygulanmasına ağırlık verilmesi gerekir. Göç olaylarının dinamiği, şimdi uygulanmakta olan Dublin Sözleşmesi hükümlerinin gözden geçirilmesini gittikçe çok gerektiriyor. Dayanışma ilkesinin etkin bir şekilde uygulanmasına ilişkin ısrarımız bağlamında ise Birliğin sınırında, ön çizgide yer alan devletlerin üzerine aldığıkları yükün paylaşılıp azalmasına yol açacak olan kurallara destek vermeye hazırız” şeklinde konuştu Dışişleri Bakanı ve şimdiki başkanlığın Avrupa’da yaşanan ekonomik krizin getirdiği ağır sosyal sonuçların giderilmesi olarak belirlediği hedefe de destek verildiğini ekledi. Sözlerine göre yeni iş yerlerinin açılması ve özellikle gençler arasında olmak üzere yüksek işsizlik oranlarının giderilmesi için ortak çabaların sürmesi, hayati önem taşıyor.

Reklamlar