2014-2020 döneminde Bulgaristan, toplam değeri yaklaşık 7.6 milyar Avro olan yedi operasyonel programdan yararlanabilecek.

Başbakan Boyko Borisov’un davetlisi olarak ülkemizi ziyarette bulunan Bölgesel Politikadan sorumlu komiser Corina Cretu bunu gazetecilere açıklamasında belirtti. Sözlerine göre yatırımlar, istihdam sağlanacak, yenileşimler geliştirilecek, gençler teşvik edilecek ve devletin geleceği kurulacak kilit alanlara yöneltiliyor.Şöyle diyor:

Bulgar hükümetinin sona ermekte olan 2007-2013 program dönemindeki çalışmalarına takdirim büyüktür. Bulgaristan, anlaşmaya varılan Avrupa kaynaklarının % 76’dan fazlasını artık benimsemiştir. Bundan altı ay önceki benimseme düzeyi ise % 60 kadardı.’

Başbakan Boyko Borisov 2014-2020 döneminde Bulgaristan’a yönelik olacak ‘Çevre’ ve ‘Büyüme halinde bölgeler’ diye son iki operasyonel programın da artık onaylanmış olduğunu söyledi. Toplam maliyetleri 2,8 milyar Avro’dur. Başbakan, son aylarda sağlanan Avrupa kaynaklarını benimseme seviyesini hükümetin bir başarısı olarak da nitelendirdi.

‘Çalışmalarımızı gereği gibi yaptığımız için yıl sonuna kadar önceki program döneminden paraların % 90-92’sini benimseyeceğimize inanıyorum. Bu paraların ekonomiye, büyük altyapı projelerine, çevrenin korunmasına aktarılması için çaba sarfedeceğiz.’

Corina Cretu, başbakan ile hükümeti 250 milyon Avro tutarında mali düzeltmeler yapılmasından kaçınmayı başarmakla kutladı. Sözlerine göre bu, paranın Bulgar iş dünyası ile kırsal bölgeler için harcandığı anlamına geliyor. Kendisine kırsal bölgeler programına uygulanan bir yaptırım olarak Bulgaristan’ın bu paraların iadesini sağlama tehlikesi vardı. Avrupa komiseri Cretu, program döneminin sonuna kadar Bulgaristan’ın benimsemesi gerektiği daha 1.8 milyar Avro kaldığını da anımsattı.

Reklamlar