43. mecliste yer alan milletvekilleri yemin ederek göreve başladı. Bulgaristan Sosyalist Partisi milletvekili Stefan Danailov tarafından açılan 43. mecliste yer alan 240 milletvekili toplu halde yemin etti. Resmi törende geçici Başbakan Georgi Bliznaşki ile bakanlar, Patrik Neofit, Başmüftü Mustafa Haci, Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, diplomasi misyonundan büyükleçiler de hazır bulundu. 5 Ekim’de düzenlenen erken genel seçimlerde meclise sekiz siyasi parti girmeye hak kazandı. En çok milletvekili Boyko Borisov’un partisinden 84 milletvekili, ‘BSP-sol Bulgaristan’ partisinden 39, üçüncü parti olan DPS’den ise 38 milletvekili, Reformcular grubundan 23 milletvekili, Vatanseverler cephesinden 19, Sansürüsüz Bulgaristan’dan 15, Ataka 11 ve ABV’den 11 milletvekili meclise girmiş oldu.

Açılıştan sonra kürsüye ilk olarak Boyko Borisov çıktı. Borisov, kabinenin kurulabilmesi için birkaç seçeneğin bulunduğuna değindi. Borisov’un sözlerine göre, diğer siyasi parti liderlerinin daha iyi bir yönetim için gereken en iyi formülün bulunabilmesi için ortak karar almaları gerekiyor. Borisov yaptığı konuşmada, kurulacak kabinede daha fazla siyasi parti görmek istediğini ve böyle bir kabinenin başbakanlığına geçmek istediğini kaydetti. Konuşmasının devamında, yerel seçimlere kadar geçici bir hükümet kurulmasının da ayrı bir seçenek olduğunu ifade eden Borisov, üçüncü seçenek olarak hükümetin cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar devam etmesi ve yine ikisi bir arada seçimin sözkonusu olduğunu vurguladı.

Ülkenin belirsiz formüller üzerinden yönetilmesinden kaçınılması gerektiğini ifade eden BSP lideri Mihail Mikov, her hükümetin bir siyasi parti harici desteklenmesi durumunda teknokrat kabine yerine koalisyon hükümeti olduğunu vurguladı. Seçimlerin tüm sorunlara çare gösterilmesinin doğru olmadığını belirten Mikov, şuande en önemli sorunun güven duygusunun eksikliğinin giderilmesi olduğunu kaydetti

Reklamlar