Edirne Rotary Kulübü tarafından Edirne’de düzenlenen “Balkanlar’da Barış İçin Rotary” Forumu’na dört ülkeden 30 kulüpten 327 rotaryen katıldı. Bu, 2000 yılından beri süregelen bir gelenektir ki, o zaman dünyanın en büyük sivil toplum örgütü temsilcileri, yeni bin yılın başında sorunlarla dolu balkan yarımadasında barış mesajı göndermeye karar verdiler. Birinci toplantı, Meriç, Tunca ve Arda nehrinin birleştiği, Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarının birleştiği Edirne’de yapıldı. Geleneksel olarak barış forumlarında üç sınır komşu ülke temsil edilmektedir. Bu yıl toplantıya genç Kosova Cumhuriyeti’ndeki Rotary Hareketi temsilcileri de katıldı.

Popülerliği sürekli artan foruma katılan kulüplerin çoğu ev sahipliği yapan Türkiye’dendi. Metropol İstanbul’dan Suriye yakınlarındaki Gaziantep iline kadar büyük ve küçük şehirlerinden rotaryenler katıldı. Bu yıl Bulgaristan’dan da çok güçlü bir katılım oldu. 2000 yılında başlatılan girişimi ilk destekleyen kulüplerden biri olan Kırcaali Rotary Kulübü’nden başka Haskovo (Hasköy), Pazarcık, Burgaz, Filibe, Aytos ve Svilengrad şehirlerindeki rotary kulüplerinin temsilcileri de katıldı.

Konuklar arasında 2420. Bölge Guvarnörü Kaan Kobakoğlu, Guvernör Yardımcısı Güzin Ciravoğlu ve Edirne Belediye Başkan Vekili Selçuk Çakır hazır bulundular.

Forumun açılış konuşmasını yapan Edirne Rotary Kulübü Başkanı İsmail Bilgi, inisiyatife katılmak için Balkanlardan gelerek, barış için dayanışma gösteren rotaryenlere teşekkür etti. Etkinliğin Edirne Rotary Kulübü’nün 41. kuruluş yıldönümüne denk geldiğini belirten Bilgi, “Balkanlar’da Barış İçin Rotary” Forumu’nu Bulgaristan ve Yunanistan’ın Edirne konsoloslarının da şereflendirdiğini bildirdi. Bilgi, “Bu barış forumunu, Meriç, Tunca ve Arda’nın birleştiği yerde organize ediyoruz, çünkü su bizi canlı tutuyor. Üç nehrin birleşmesi, üç komşu ülke arasındaki dostluğu simgeliyor” diye vurguladı. Bilgi, rotaryenlerin çok önceden ülkeler arasında köprü kurduklarını ve bunun Rotary’nin temel amacının topluma hizmet etmek olmasından kaynaklandığını belirtti. İsmail Bilgi, rotaryenlerin forumlarının Balkan halklarının yakınlaşması ve turizmin gelişmesine katkıda bulunduğunu vurguladı.

Kaan Kobakoğlu yaptığı selamlama konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözünü anımsatarak, vatanındaki rotaryenlerin sürekli bu sözü rehber edindiklerini vurguladı. Kobakoğlu,”Biz dostluktan yana, arkadaşlıktan yanayız” dedi.

Kobakoğlu’nun konuşmasının ardından İsmail Bilgi, sözü foruma katılan tüm kulüp başkanlarına verdi. Kırcaali Rotary Kulübü Başkanı Bahar Palova, Doğu Rodopların başkentindeki rotaryenlerin daima Balkanlarda barış toplantılarını desteklediklerini vurguladı. Rotary kulübü başkanları, birbirine kulüp bayrakları hediye etme ve daha yakın ilişkiler kurma konusunda anlaşma yapma fırsatı buldular.

Kırcaali Rotary Kulübü adına eski Kırcaali Rotary Kulübü Başkanı Sebahattin Gökçe de konuşma yaptı. Destekçilerin üç nehir üzerinde köprüler kurmak için toplandığını vurgulayan Gökçe, Kırcaali’de köprülerin Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasında kurulduğunu söyledi. Gazeteci Georgi Kulov’un “Köprü” adlı kitabının bunun meyvesi olduğunu ifade eden eski Kırcaali Rotary Kulübü Başkanı, kitabın bir adedini İsmail Bilgi’ye hediye etti. Toplantıda hazır bulunan müellif Georgi Kulov, kitabın iş adamı Sebahattin Gökçe’nin sponsorluğunda bastırıldığını belirtti. Kulov, kitabının bir adedini Kobakoğlu’na hediye etti.

Ev sahipliği yapan kulüp, düzenlediği zengin bir kültürel programla konuklarına neşeli anlar yaşattı. Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan’dan katılan folklor ekipleri, halk oyunları gösterileri sundu. Bulgar sanatçı Slavka Kalçeva söylediği “Beyaz Gül” türküsü ile geceye renk kattı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar