osman-oktay-eski-hoh-genel-bask-yard Osman Oktay

Hak ve Özgürlükler Partisi (HÖH) partisi Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP)’ye götüren köprüler kuruyor.

Ahmet Doğan kinci biridir. Kurusıkı tabancayla kendisine yapılan saldırıyı asla unutmayacaktır.

General R. Radev ya daeski Başbakan P.  Oreşarski Cumhurbaşkanı koltuğuna oturursa Bulgaristan’da kargaşa olur.

HÖH eski Başkan Yardımcısı Osman Oktay’la söyleşi:

Soru: Sayın Oktay, Oreşarski’nin HÖH partisinin Cumhurbaşkanı adayı olduğunu ilk siz söylediniz.  Saraydan gelen haberlerde, Oreşarski’nin HÖH-DPS partisinin “yarış atı” olduğu doğrulandı. Öngörünüzü neye dayandırmıştınız.

Yanıt: Oreşarski hükümet kurduğunda, Saray’da nüfüsü olan Hristo Biserov ile Yordan Tsonev’un grubundan olduğunu söylemiştim. HÖH partisi bu seçimlerde, birinci turda Reneta İnjova’yı desteklediği, ikinci turda ise BSP Cumhurbaşkanı adayı Parvanov’u desteklediği 2001 seçim stratejisini yineliyor. Durumda benzerlikler var. 15 yıl önce yaptığımız yanlışlığı bir daha tekrarlamamız tehlikesi var. Parvanov’un seçilmesi Bulgaristan’ın gidişatına olumsuz etkide bulunmuştu. Ağır etkilerin yaralarını bugün de sarılamadı.

HÖH partisinin bakışını Oreşarskiye çevirmesinin ikinci nedeni ise, BSP partisi ile yönetim köprüleri kurmak için yeni adımlar atmaktır. Böyl koalisyon kurulmasına Oreşarski uygun bir kişidir. Böylece Saray’dakilerin suçları da aklanmış olacaktır. Böylece BSP ile HÖH ortak hükümetlerinin yıkılması suçu eski Başbakan ve BSP lideri Stanilev ile HÖH eski Genel Başkanı Mestan’a yüklenebilecektir. BSP seçmen tabanı böylece huzura kavuşacağı gibi, suçlu olanın Ahmet Doğan ve partisi ile Oreşarski olmadığına inanmış olacaktır.

Soru: Siz A.Doğan’ı tanıyan birisiniz, Oraşarski ile ilgili kafasında dönüp dolaşanın ne olduğunu öngörebilir misiniz?

Yanıt: Doğan, gaz tabancası dramı olarak bilinen, Ulusal Kurultay’da kürsüden atılarak yaşadığı kişisel küçümsenme olayını unutamamıştır. Daha o zaman, o, iplerini çekenleri “ne oluyor” ithamıyla suçlamıştı. Ben Doğan’ı yakından tanıyan biriyim, kincidir. O ağır anları hiçbir zaman unutmayacaktır.  Son yıllardaki davranışları bu saldırı sonucudur. Merkez Konsey Operatif Bürosu kanalıyla gelen emirde Türkler, Çingene ve Pomaklar arasında kontrol altında bulundurdukları seçmn tabanının seferber olması istenmiştir. Ödevde, 2009 yılında aldıkları 600 bin kişiden yine oy istenmiştir.

Soru: 600 bin oy Doğan’ın Cumhurbaşkanı adayına 2. Yeri garantiliyor. Bu BSP adayına şut olmaz mı?

 

Yanıt:  Sol cephede oyların çok parçalanmış olduğu dikkate alındığında, eğer BSP son seçimde aldığı 550 bin oyu alamaz ise, General Radev için büyük bir tehlike olduğu ortadadır. Üstelik sol cephede birinci tura katılan ve oy alacakları bilinen birkaç saygın aday var. Kalfin ve Tatyana Donçeva’ya işaret edelim.  Şunu da ilave edelim. Bu yeni strateji yalnız Saray’da hazırlanmamış, adına Bulgar Magnaur Ekolü de denen Kütüphaneci Enstitüsü de bu işlere karışmıştır, bilindiği üzere bu enstitüde büyük sayıda sivil polis subayı görev alıyor.  Kütüphaneci subaylar. Doğan’a yakın olduklarından dolayı BSP yönetimi tarafından pek sevilip sayılmıyorlar. Saray ve Kütüphaneciler BSP, ABV ve 21 yüzyıl” partilerindeki böbürlenmeyi ezmek istiyorlar. Eğer  bunu yapabilirlerse  seçimlerden sonra yönetim üzerinde söz sahibi olmak istiyorlar.

Soru:  A. Doğan’ın adayı olabilir ya 2. Tura varabilirse, kimden yardım bekleyebilir?

Yanıt:  İkinci tura Tsaçeva ile Oreşarski kaldığında, kulis oyun ve hesaplarına rağmen Tsaçeva kazanır.

 

Soru: Doğan siyasi çağrı yaparak 600 bin kişiyi sandığa gönderebilir mi?

Yanıt: 2001’den beri HÖH partisi siyasi mesajlara inanmıyor, destek de aramıyor. Kulisle birlikte olmak üzere Saray ülkemizin belirli bölgelerini, semt, mahalle ve köyleri tamamen kontrol ediyor. Örneğin “Lafka”  ticaret şebekesi gibi, siyaset yapıları dışı ağılarla paslaşıyorlar. Seçim sırasında HÖH partisi oncular, yüzlüler gibi genelde suç şebekesinden kişilerle ortaklık yapıyor. Böylece seçmen, özellikle de sosyal olarak daha zayıf olan kitle üzerinde yüzde yüz kontrol sağlıyorlar. Son 15 yılda Çingene ve hatta çok fakir olan mahallelerde Bulgar oylarını alabilmelerinin sırrı budur. Seçim günü onların adamları seçim bürolarını, seçim komisyonlarını denetliyor. Böylece onlar ölmüş ya da ülkede olmayan kişilere bile oy verdirebiliyorlar.

 

Soru:  Öyleyse HÖH partisinin bu yörelerde diğer siyasi partilerin nefes almasına nasıl engel olabiliyorlar?

 

Yanıt: Saray tarafından kontrol altında bulundurulan belediyelerde diper siyasi partiler ve güçler, sandık başı ve komisyon üyesi olarak HÖH-DPS veya kulis tarafından verilen isimleri gösteriyorlar. Örneğin, seçim günü için, Demokratik Güçler Birliği’ne (CDC) için 20 kişi gerekiyorsa bu kişilerin isimlerini Doğana bağlı olan yerli Derebeyi veriyor.  Öyle ki, HÖH partisi (CDC) nin bu kişisini ve onun ailesini beslememiş olsa o yaşayamaz. Diğer partiler de böyle çalışıyor, bu seçim sürecinde çalışan bir mekanizmadır.

Soru: DOSTpartisi bu eğilimi değiştirebilmek için bu yerleşim merkezlerinde etkili olabilir mi?

Yanıt: Her yerde egemen olan bu kontrol sistemi ve DOST partisinin tecilinin gecikmesi nedeniyle Mestan’ın partisi yerel yapılanmasını tamamlayamadı ve yine bu nedenle Cumhurbaşkanı adayı göstermedi.

Soru: Fakat Reformcuları destekleyeceğine GERB ve Tsetska Tsaçeva’ya oy vermeyi seçti.

Yanıt: Şahsen ben, meydana gelen şu olağanüstü karmaşık seçim önü durumunda, HÖH partisinin de Oreşarski’yi destekleme kararını açıklayınca, DOST partisinin seçmenlerinden Avrupa Atlantik siyaset çizgisinden birine oy vermek için üyelerini ve taraftarlarını serbest bırakmasını bekliyordum. GERB partisine istenmeden destek sunmakla Doğan kendisini iktidar sofrasına oturmak istemekle suçlayabilir. Vatıyla ben Birleşik Demokratik Güçleri oluştururken, Doğan’ın propaganda maşaları, Oktay HÖH partisini İvan Kostov gâvuruna satmak istiyor yaygarası koparıyorlardı. Aynı şeyler tekrar edebilir.

Soru: Doğan’ın ve kulisten ipleri çekenlerin bu sinsi planına, seçmenin topyekûn seferber edilmesine karşı mücadele edilebilir mi?

Yanıt: Bu olursa devlet karışır. Karşı koymak ancak HÖH partisinin gerçek kurucularının, hak ve özgürlük davası militanlarının elindedir ve onlar yerel örgütlerde güçlüdür. Bu sinsi planın özü açıklanmalı, Türklere gerçekler anlatılmalı, Türkler ve Müslümanlar Rusya’ya uşaklık etmeyen gerçek Avrupa ve Atlantik güçlerine oy vermeye davet edilmelidir.

Doğan tarafından kalıplanmış olan senaryolara karşı eğitimli, aydın Türkler uyanık olmalı ve halkı bilgilendirmelidir. Ciddi bir örgütlenme olursa 600 bin rakamı, 300-350bine düşebilir. Bu Müslüman aydın kesim son seçimlerde 130 bin kişiyi seferber edebildi ve AB ve NATO için oy vermek isteyen kesimi toparlayabildiklerini kanıtladı.

Soru: Eğer ikinci turda Tsaçeva (GERB) ile Radev (BSP) yüzleşirse HÖH partisi kime oy verecektir?

Yanıt: A. Doğan General Radev Yotova ikilisini destekleyecektir. Bundan kimse kuşkulanmasın! Şu iyi bilinmelidir ki hem Radev hem de Oraşarski olayında doğan oyun kazanan olacaktır. BSP yönetimi bunun fark ediyor.

Öyle ki kurbanların ve cellatların bir kafeste toplanması Bulgaristan’ın demokratik süreçlerini bu defa da engelleyecektir. Fakat ben Türkler ve Müslümanlar arasında toprak kölesi olarak düşünme dalgası artık atlatılabildi.

Reklamlar