Ulusal İstatistik Enstitüsünün (NSI) son verilerine göre 2017 yılının dördüncü çeyreğinde hanehalkı ferdi başına düşen ortalama gelir toplam 1449 levaya ulaştı. Bu demektir ki, ortalama gelir bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,3 artış gösterdi.

Bunun temel katkısı, serbest meslek gelirinin yaklaşık yüzde 30 artarak, kişi başına 102 levaya çıkmasıdır. Aynı zamanda işçi ücreti de, 2016’da aynı döneme göre yüzde 9,2 artarak, 781 levaya yükseldi.

Nüfusun gelirinin yarısından çoğu işçi ücretlerinden elde edilir ve işçi ücretinin gelir içindeki payı yüzde 53,9 oranındadır. İkinci etken, toplam ücretlerin dörtte birinden biraz fazlasına katkıda bulunan emekli aylığıdır.

Gelirlerin yanı sıra hane halkı ferdinin giderleri de yıllık bazda yüzde 13,2 oranında artarak, 1368 levaya ulaştı. Artış ağırlıklı olarak gıda ve konut masraflarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca vergiler ve sosyal güvenlik primlerinin de artışa katkısı vardır.

Tüketimde en yüksek oranda artış ekmek, et ürünleri, yoğurt, sebze, meyve ve yumurta tüketiminde kaydedildi. Bunun yerine peynir ve patates tüketimi azalmaktadır.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar