– Asgari ücret 420 leva oldu.

– Vinyet ücretlerinde büyük artış yapıldı. Otomobiller için haftalık vinyetler 15 leva, aylık 30 leva, yıllık 97 leva oldu.

– Zorunlu araç sigortasını yaptırmayanların araçları trafikten durdurulacak.

– Sağlık sigortalarını 3 ay boyunca ödemeyen vatandaşlar haklarını yeniden alabilmeleri için son beş yıldaki tüm sağlık sigorta ücretlerini faiziyle birlikte ödemeleri gerekiyor.

– Sigaralara zam getiriliyor

– Emeklilik yaşı yükselmeye başlıyor. 2016 yılında üçüncü kategoride çalışan Bayanların emekli olabilmeleri için 60 yıl 10 ay yaş ve 35 yıl iki ay çalışmışlıkları olması gerekiyor. Erkekler için ise 63 yıl 10 ay yaş ve 38 yıl iki ay çalışmışlıkları olması gerekiyor.

– Çocuk ücretleri artıyor. Ailelere bir çocuk için 37 leva, iki çocuk için 85 leva, üç çocuk için 130 leva ve dört çocuk için 140 leva aylık ücret ödenecek.

– Yoksulluk sınırı 14 leva artarak 300 leva oluyor.

-Nakit ödemelerin miktarı azaltıldı

Bundan böyle vatandaşların nakit ödemelerinin miktarı 10 bin levayı aşmamalıdır. Bundan önce ise vatandaşlar 15 bin levadan az nakit ödeme yapma hakkına sahipti. Yeni kararın kayıt dışı mücadeleye karşı bir önlem olduğu ileri sürüldü.

-Bazı gelirler üzerinden alınan vergi avans olarak ödenebilecek

İş sözleşmeleri dışında faiz, piyango ikramiyesi veya çeşitli şans oyunlarından elde edilen gelirler üzerinden alınan vergiler Ulusal Gelir Ajansına avans olarak ödenebilecek. Vergiler, yüzde 10 oranında kalıyor.

– Doğal gaz ucuzladı

Enerji ve Su Düzenleme Komisyonu tarafından tedarikçiler ve nihai tüketiciler için doğal gazın fiyatı yüzde 2,32 oranında düşürülerek 1000 nm3 başına 413,28 levaya kadar düştü.

Reklamlar