1 Şubat tarihinde 2015 Avrupa ağıcına ait oylama başlatılıyor. Bu sene de 14 aday arasında Bulgaristan’dan aday var – Arçar köyünden bir çinar ağıcı. Beş yıl önce başlatılan bu sempatik yarışmada Bulgar adayları bir üçüncü, bir ikinci ve 2014 yılında birinci yeri kazndılar.2014 yılında büyük ödülü Sliven şehrinde bin yaşında bir muhteşem karaağaç kazandı. Ulusal çaptaki yarışmayı ‘Ekotoplum’ vakfı örgütlüyor. Arçar köyündeki yani adayımız kazanabilecek mi? Herşey oylamaya katılanlara bağlıdır.

Arçar sakinleri ve bütün Vidin bölgesinden insanlar ön yarışmada çok yoğun katılımda bulundu. Hatta Sandanski şehri yakınlarındaki Cigurovo köyündeki yıldırım sonucu gövdesi parçalanan 800 yıllık çınarı yenebildiler. Arçar köyündeki ağacın yaşı sadece 50 yıl. Komunist döneminde 1963 senesi ekilmiştir. Miroslav Lüdmilov ayrıntıları bildiriyor. Tohumları Güney Bulgarisdtan’dan Vidin orman kurumuna taşınmış. Tutulması zor olmuş. Sadece 7 fidan filizlenmiş. Arçar köyünden bir işçi rica ederek fidanlardan birini köyüne taşımış.

‘Ağaç Arçar köyü meydanında muhtarlık önünde, okula, kiliseye ve okuma evinin yanı başındadır.Yazın gölgesi altında Pazar günü köy pazarına gelenler serinler.Kışın da soğuktan korur.Çınarımız ile gurur duyuyoruz. 50 yıldan beri yaşamımzın ayrılmaz bir parçasıdır. Arçar köyünde sanat etkinliklerinin sahne dekorudur.Köydeşlerimizin rüzgar ve fırtınalarda savunucusu. İnsanlarımıza ilham, umut, güç verir.Geniş dallı sadık muhafızın fakat özel hizmete ihtiyacı vardır. Lüdmilov şunları izah ediyor:

Снимка

‘Ağaç eski değil, fakat görünümü asırlık ağıcı andırır. Dallarından biri kırılma tehlikesiyle yüz yüze. Arçar muhtarına teşekkür ederim, çünkü büyük dalı metal sırık ve çengelle pekiştirdi.Büyük kışlarda kar tabakasından korudu.’Arçar sakinleri ‘Avrupa ağacı’ unvanını kazanmayı umuyor.

‘Bu yarışmaya katılmak bizim için onur ve gurur kaynağıdır, çünkü biz Vidin bölgesinde yaşayanlar medyadan çok uzak, burada hiç bir şey olmuyor.Bu yarışma sayesinde yaşam biraz canlanır, güzel bir şey olur. Umarım bundan sonra sevdiğimiz ağaca da daha iyi bakılır.’

2015 Avrupa ağacı için oylama 1 Şubat tarihinde başlıyor ve ay sonunda www.treeoftheyear.org sayfasında son bulacak.

Türkçesi: M. Baharova

Reklamlar