Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu’nun (KNSB) forumuna katılan Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı Hasan Ademov, “Plamen Oreşarski hükümeti Bulgar Sosyalist Partisi’nin 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren asgari işçi ücretinin 340 levaya yükseltilmesi fikrini kabul etti” diye bildirdi. para

Bakan, daha bir hafta önce sosyalistlerin ısrarı üzere hükümetin böyle bir şeye razılık gösterdiğini duyurdu. Asgari ücretin yükseltilmesine sendikacılar da ısrar etmekteler. Onların ifadesine göre kapsamı ve süresi bakımından eşi benzeri olmayan gelirleri dondurma politikasının nüfusun yaşam kalitesi üzerinde son derece ağır etkisi olmuştur.

Hasan Ademov, “Yine de bu fikrin Üçlü İşbirliği Ulusal Konseyi’nde tartışılması gerekir” diye belirtti.

Buna rağmen cumartesi günü yapılan BSP toplantısında partinin seçim programında yer alan sosyal sorumlulukların yerine getirileceğine dair söz verildi. Ayrıca hükümetin bütçe felsefesini değiştirmesi çağrısında bulunuldu.

KNSB’den kişisel gelirin 340 leva miktarında asgari ücrete eşit miktarının vergilenmemesini de ısrar ediyorlar. Bu uygulama sendikanın hesaplarına göre ülke bütçesine yaklaşık 650 milyon levaya mal olacak.

Bakan, kişisel gelir vergisinin azaltılması konusunda kötümser olduğunu ifade etti. Sayın Ademov, “Bu adım vatandaşların büyük bir bölümünün gelirinin artmasına sebep olacak, fakat bütçede de büyük oranda açığa yol açacak. O yüzden şu aşamada hükümetin ve Maliye Bakanlığı’nın böyle bir şeyi göze alması mümkün değil” diye vurguladı.

Ademov’un ifadesine göre kriz koşulları, ekonomide büyüme göstergeleri ve vergi toplama düzeyine bakılırsa şu aşamada sigorta primlerinin arttırılması da imkansız.

Bakan, bütçe çerçevesinin yüzde 1,4 oranında büyüme, gelirlerin gayri safi yurtiçi hasıladan yüzde 37, giderlerin ise yüzde 39 oranında beklentisine dayandığını belirtti.

Ademov, “Ekonomide büyüme olan yıllarda yatırım da vardı, fakat şimdi gerçek şu ki, Bulgaristan gelirlerin büyümesinde geride kalmaktadır. Krize rağmen sürdürülebilir kararlar alınabilinmesi açısından sosyal diyalogu sürdürerek, Avrupa Birliği’ndeki ortalama gelirlere yetişmek için çaba sarf ediyoruz” diye sözlerine ekledi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar