NOVA TV’de Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı Hasan Ademov, “Önümüzdeki yılda emeklilik yaşı ve prim gün sayısı muhtemelen değiştirilmeyecek” diye bildirdi. Böylece emeklilik reformuna da son verilmiş olacak, çünkü 2014 yılından itibaren emeklilik yaşı ve prim gün sayısının 4’er ayla yükseltilmesi öngörülüyordu. 2015 yılı itibariyle onlar yine yükseltilecek, fakat bu başka bir model üzerine olacak. emekli-masslari
Şu anda bayanların 60,8 yaşında olup 34,8 ay staj sigortası olmaları halinde emekli olmaya hakkı var. Erkekler ise 63, 8 yaşında olup 37,8 ay staj sigortasına sahip olmaları durumunda emekli olabiliyorlar. Önümüzdeki yıl emeklilik yaşı ve prim gün sayısı daha 4 ayla artacaktı, fakat muhtemelen bu olmayacak.

Hasan Ademov, “Şu aşamada gelecek 2014 yılında emeklilik yaşı ve prim gün sayısının yükseltilmesinin dondurulmasını düşünüyoruz” diye izah etti. Fakat bu sonsuza dek sürmeyecek. 2015 yılından itibaren emeklilik yaşı ile staj sigortasının yükseltilmeye devam edilmesi, fakat yaşam süresine göre olması düşünülüyor. Bu demektir ki, 2012’den 2014 yılına kadar yaşam süresi toplam 6 ay artış gösterdiyse, 2015’den 2017 yılına kadar emeklilik yaşı ve staj sigortası 2’şer ayla yükseltilecek.

Ekonomistler değişikliklere karşı tepkisiz kalmıyor. Bazılarının ifadesine göre bu önlem yabancı yatırımcıların borsadan çekilmesine sebep olacak. Bu alanda başka uzmanlar da böyle bir fikre sıcak bakmıyorlar. Eski Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı İvan Neykov da gelecek yıl emeklilik yaşı ve staj sigortasının dondurulmaması gerektiğini düşünüyor.

Değişiklikler Mecliste kabul edilirse, önümüzdeki yıl emeklilerin sayısı yaklaşık 15 000 artacak. Bu devlete yaklaşık 45 milyon levaya mal olacak.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar