Bulgaristan Yaudilerin kurtarılmasının 75.yıldönümüne adanan belgesel fotoğraflardan oluşan sergi: “1943: Zulüm ve koruma. Bulgaristan Yahudilerin kaderi” başlığını taşıyor.

Devler Arşivler Dairesi, Bulgar toplumu için bilinmedik hikayeleri anlatan belgeleri ilk defa sergiliyor, ki bunlar Yahudiler’i kurtardıkları için “Yad Vashem” ödülüne layık görülen sıradan Bulgarlar’ın hikayeleridir. İsrail “Yad Vashem” Enstitüsü tarafından 20 Bulgar “Tanrı Adamı” olarak ilan edilmiştir. Bunların arasında dönemin Parlamento Başkan Yardımcısı Dimitar Peşev, Patrik Kiril ve Ekzarh Stefan Sofyalı yer alıyor. Hayatını tehlikeye atan ve ismi bilinmeyen sıradan Bulgarlar da var. Onların davası anlatılmaya ve hatırlanmaya değerdir. Sergide, Holokost zamanında Bulgaristan Yahudilerine uygulanan zülüm de anlatılıyor.

Kurtulan Selanik Yahudilerinden Rafael Kamhi’nin arşivi de kısa zaman önce bağışlanmış. Kendisi VMRO üyesi olarak zengin arşive sahipmiş, arşiv ise 70 yıl boyunca dava arkadaşı Natse Bobolev tarafından muhafaza edilmiştir.

 

BNR

Reklamlar