Bulgaristan’da çok yetenekli genç sanatçı var. Kültür Bakanlığına bağlı 14 Güzel Sanatlar Okulundan öğrencilerin hazırladığı “Sektor Art” sergisi de bu iddianın bir kanıtını oluşturdu. NDK- Ulusal Kültür Sarayı’nda Haziran sonuna kadar kapılarını açık tutacak sergide ahşap oymacılığı, resim, duvar süsleme, heykel, grafik tasarım, seramik, el işleri, tekstil tasarım ve modern sanatlara kadar tüm alanlarda eserler görülebilir.

Solda: “Sv. Troitsa Starozavetna”- Mariya Kuçeva, sağda: “Az. İlia yaşamdan” -Paolina Gançeva

Solda: “Sv. Troitsa Starozavetna”- Mariya Kuçeva, sağda: “Az. İlia yaşamdan” -Paolina Gançeva

 

СнимкаSeverina Eneva birkaç yıl ardarda insan resmi konusunda ulusal yarışmalarda birincilik kazanmış. “Sveti Luka” Milli Güzel Sanatlar Okulu öğrencisi kız, “sanat tekstili” alanında da çok başarılı. “Misıl- Düşünce” adını taşıyan yapıtı, tekstilden ziyade, sanatsal bir heykeli andırıyor.

“İnsanlar çok enteresan canlılardır. Düşündüklerini açıkça ifade etmezler. Bu eserle kafamdaki düşünceleri aktarmak istedim, burada örgüler, sicimler, bir hareket var… Bu da beynimin ifadesi.

Bir sanat adamından esinlendim. Bir heykeltraş eserlerini denizin dibine bırakıyor. Bir süre sonra onlara çok farklı deniz hayvancıkları ve bitkileri yapışıyor. İçimizdeki esrarengiz yapıyı ve düşüncelerimizi açığa vurma konusunda ben de onun yönteminden çok etkilendim” diyor Severina.

Severina sanata bir ateş, alev ve ileriye dönük bir gelişim penceresi olarak bakıyor. Cam sanatı, tekstil, heykel ve resim de var gönlünde. Bulgaristan’da kalmak istiyor. “Biz Bulgarız ve kendi tarihimizi kendimiz çizmeliyiz”

Vratsa’ya bağlı Kunino köyü Taşçılık Oyma Okulu da geleneksel olarak başarılı yetenekler yetişitiryor.Balkanlar’da tek benzeri okul olan kurumdan 9. sınıf öğrencisi Filip Filipov birincilik ödülü aldı.

“Utro”- renkli mermer- Filip Filipov.

“İkinci yıl yarışmanın “Heykel” dalına katılıyorum. Geçen yıl teşvik ödülü aldım, bu sene de “Sabah” adlı eser hazırladım. Sabah su içmeye çıkmış bir at ifade eden heykel mermerden yapıldı. Çok sert, aynı zamanda çok hassas bir malzemedir mermer. İşlemesi zor olsa da, ondan güzel eserler çıkıyor”.

Снимка

“Heykel” dalında ikinciliği alan ise, aynı okuldan İliya Evdenkov oldu. İliya ve Filip liseyi bitirdikten sonra, Sofya’da Milli Sanat Akademisi’nde okumak istiyor.

Kunino Taş Oymacılık Sanatı okulu öğrencileri yurtiçinde de, yurtdışında da aranan kişiler oluyor ve işsiz kalma gibi bir riskleri yok.

“Satranç” - Kiril Ruskovski

“Satranç” – Kiril Ruskovski

 

Sergi açılışında ünlü Bulgar ressamı prof. Bojidar Yonov konuştu:

“Bu lise öğrencilerinin çoğu Sofya’da Milli Sanatlar Akademisine geliyor. Genç yeteneklerimizin potansiyeli ve ufku çok geniş. Çocuklar kendi sanatını sadece Sofya’da değil, ülke içinde ve yurtdışında da gösterme fırsatı yakalıyor”.

 

 

Türkçesi. Sevda Dükkancı – Fotoğraflar: Veneta Pavlova – BNR

Reklamlar